onsdag 16 april 2008

Bli supporter!

Nu är socialdemokraternas vårkampanj i gång. Vi vill ha din röst - helst varje dag! Vi tror att goda idéer behöver stöd och mothugg för att växa sig starka. Vi vill investera i människors kraft, inte slösa bort den. Och vi är övertygade om att orättvisor inte är lösningen på Sveriges problem.

Vi söker fler supportar för vår idé. Som supporter blir du medlem i socialdemokraterna. Hur aktiv du vill vara bestämmer du själv. En supporter kan visa sitt stöd, men också vilja påverka och förändra. En supporter kan vara arg och och frustrerad. En supporter är framför allt aldrig likgiltig. Nu formas framtidens lösningar. Välkommen som medlem i socialdemokraterna!

Lago kritiserade USA när han framträdde i kongressen

Ja, vad säger man? Det är inte varje dag som kommunstyrelsens ordförande i Södertälje framträder i USA:s kongress. Men Anders Lago (s) fick göra det. Kommunstyrelsens ordförande i Södertälje säger efter sitt framträdande i USA:s kongress:
-Amerikanska kongressen var beredd att lyssna på Södertäljes situation när det gäller flyktingmottagande. Nu borde man kunna förvänta sig av Fredrik Reinfeldt att göra detsamma.

Anders Lago kritiserade också USA i sitt tal.

- De startade kriget och i vår lilla kommun Södertälje som vill visa generositet har det fått stora konsekvenser. Anders Lago fick vidare träffa den demokratiske presidentkandidaten Barak Obama, under sin vistelse i Washington.

- Det var som vilket möte som helst. Vi pratade om Södertäljes situation och han sa att han skämdes, avslutar Anders Lago.

Detta är ännu en faktor som bekräftar att socialdemokraterna har ett driv i sin politik som andra partier saknar.

Thomas Östros kommenterar regeringens vårbudget


"2008 är ett förlorat år. Regeringen konstaterar att högkonjunkturen är slut – men gör ingenting för att möta det. Arbetslösheten kommer att öka. Sysselsättningstillväxten kommer att minska. Kommunerna väntas gå med underskott. Ändå väljer regeringen att lägga fram en proposition som är kliniskt ren från investeringar i jobb och välfärd. Regeringen försitter ett gyllene tillfälle. Återigen har en borgerlig regering slarvat bort de goda tiderna.
När vi socialdemokrater presenterar vår motion om ett par veckor kommer den att innehålla förslag som tar sin utgångspunkt i den verklighet som regeringen blundar för. Det behövs konkreta investeringar för att bryta långtidsarbetslösheten, möta företagens kompetensbehov och investera i framtidens jobb – och det behövs förslag som kan genomföras här och nu, redan 2008."

Offensivt program om forskning för industrin



De globala företagen har stor betydelse för Sveriges konkurrenskraft. De söker målmedvetet kunskapen där den ligger längst framme. Men det krävs också samverkan, fokusering och gemensamma prioriteringar.

De framgångsrika branschforskningsprogram som den socialdemokratiska regeringen tog fram för sex nyckelbranscher skapade en nödvändig dialog mellan näringsliv, akademin och facket. Den borgerliga regeringen har valt att ignorera svensk industri och behovet av samarbete. Nu saknas en offensiv politik för forskning och innovationer. Internationellt framgångsrik forskning driver tillväxten och leder till fler jobb. Grundforskningen kan ha stor betydelse på sikt medan strategiska investeringar i branschnära forskning kan få omedelbar betydelse. Vi vill öka de offentliga forskningsanslagen till 1 procent av BNP. Men det räcker inte. Vi behöver få fram konkurrenskraftiga forskningscentra. Mindre företag saknar ofta utvecklingsresurser och har högre trösklar att delta i forskning. Deras FoU måste stärkas samtidigt som steget ut på exportmarknaderna underlättas. Forskningsfinansiärerna bör kraftigt öka sina resurser till små företag.

Även Industriforskningsinstituten behöver stärkas som länk till småföretagen. Vi vill att svensk forskning ska förädlas innan den går på export. Men samverkan inom forsknings- och innovationssystemet är outvecklad. Vi behöver ett effektivt samspel mellan aktörer inom näringsliv, akademi samt politik och offentlig verksamhet inom områden med tillväxtpotential. Kommersialiseringen, steget från forskning till färdig produkt, måste underlättas. Den kliniska forskningen har varit en svensk paradgren. Men den försvagas när landstingen prioriterar annat. Egen forskning är inte meriterande för högre tjänster i sjukvården. Vid privatiseringar glöms forskningen bort då privata vårdgivare saknar incitament. Särskilt viktigt är att universitetssjukhusen - med samlat ansvar för vård, forskning och utbildning - skyddas från utförsäljning och uppsplittring.

Många exempel genom åren visar hur offentlig sektor och näringsliv samverkat för att utveckla innovationer som gynnat hela samhället . Järnvägen och telenätet är två exempel. Rörligheten mellan näringsliv, akademi och institut måste öka. Det socialdemokratiska Jobbrådslaget lägger nu därför fram ett offensivt program om forskning för industrin.

1. Fortsätt satsningen på strategiska forskningsprogram.

2. Ett nytt strategiskt branschprogram behövs för life science. Vi vill se ett nationellt ansvar för biobanker och databaser.

3. Statens forskningssatsningar bör ha en tydlig profil mot kommersialisering av innovationer.

4. Pröva möjligheten att skattevägen stimulera forskning och utveckling i näringslivet.

5. Förenkla expertskattesystemet för ökat internationellt utbyte.

6. Expandera forskningsprogram och –medel riktade mot mindre företag.

7. Öka rörligheten mellan företag, institut och högskola genom ökad betoning av näringslivserfarenhet vid tillsättning av högskoletjänster.

8. Ett starkt och lätthanterligt patentskydd är särskilt viktigt för att små företag ska våga delta i gemensamma forskningsprojekt.

9. Radikala tekniska genombrott kräver offentligt stöd eftersom riskerna är stora.


Artikel publicerad i DI 2008-04-11.

tisdag 15 april 2008