…ja, att så är fallet har inte undgått någon.
Men, nu var det ju inte det som man gick till val på. Moderaterna var ju det nya arbetarpartiet. Så, vad hände med jobbskapandet?
- Torsdagens siffror från Statistiska Centralbyrån talar sitt tydliga språk. Under vårt sista år i regeringsställning ökade antalet sysselsatta med nästan dubbelt så många som det gjort under den borgerliga regeringens första år vid makten. Trots att vi inte behövde skära ner i a-kassan eller försämra i trygghetssystem ökade sysselsättningen med 153 000 från oktober 2005 till oktober 2006 jämfört med 81 000 under oktober 2006 till oktober 2007, säger Pär Nuder (s), ekonomisk talesman för Socialdemokraterna.
- Det är inte försämringar för arbetslösa eller sjuka som skapar jobb – utan investeringar i utbildning och framtidsbranscher.
Bakgrund:
AKU är SCB:s officiella arbetsmarknadsstatistik. Mellan oktober 2005 och oktober 2006 ökade sysselsättningen med 153 000 personer. Mellan oktober 2005 och oktober 2006 ökade sysselsättningen med 81 000 personer. Uppgifterna är jämförbara bak i tiden, då SCB:s omläggning går tillbaks t.o.m. 2005. Även i åldersspannet 16-64 år ökade antalet sysselsatta kraftigare under socialdemokraternas sista år än under den nya regeringens första år vid makten. OBS! Regeringen räknar med nystartsjobb som reguljära jobb, dvs nystartsjobben inbegrips i de 81 000 nya jobben som tillkommit 2006 - 2007.
Läs mer: http://www.sap.se/
2 kommentarer:
Enligt ekonomisk vetenskap har mycket få av de jobb som hittills "skapats" varit regeringens förtjänst. Det enda som gett resultat än är de direkta årgärderna som nystarsjobben. Tycker du tar debatten på ett lite felaktigt sätt när du säger att det inte ger jobb. Frågan är väll om det är de jobben man vill ha och om man skall förändra maktbalansen i arbetslivet på detta sätt.
/Anton från SSK
Anton, jag håller med dig.
Men om hur jobb skapas, och hur de går i parallella steg med en sund samhällsutveckling, tvista de lärda. Till den grad ekonomisk vetenskap existerar så går den på tunn is. Omgivande synergieffekter är stora och svåra att mäta.
Men, jag liksom du (?), tror på socialdemokraternas jobbpolitik! En politik som tror på att en frisk människa utför ett bra arbete, en utbildad människa utvecklas till hela samhällets fördel, en trygg människa vågar och stabil arbetsmarknad ger välbehövliga organisationsfördelar.
Det enda som artikeln konstaterar är att Vi (läs: socialdemokraterna) skapade mer jobb än högern. Och det är väl inget att vara kritisk mot? Vi tror på utbildning som gynnar oss alla i en globaliserad och konkurransutsatt värld.
Som vi konstaterat tidigare i denna blogg – Sverige kan inte, och ska inte, ta oss an globaliseringen genom att exportera poolskötare. Det tror tydligen högern.
/ Calle (ÖSSK)
Skicka en kommentar