onsdag 31 oktober 2007
Statssekreterare + Politisk reporter = ?
ÖSSK undrar:
När ska alla skandaler ta slut?
Vem hade hand om krisberedskapen under krogbesöket?
Varför vägrar Reinfeldts uttala sig i frågan?
Så länge inga klara besked ges lär vi se mer snaskiga rubriker i kvällspressen.
Ungas boende åter en klassfråga!
Det är sällan vi i dagens debatt använder oss av ordet ”klass”. Men dagens bostadspolitik är på väg att åter igen bli en klassfråga!
Senast i ordningen att vifta med varningsflaggen är Trä- och Möbelindustriförbundet. Stigande priser på byggmaterial, brist på kompetent arbetskraft, kapacitetsbrist i företagen och att det är svårt att få tag i mark att bygga på.
De flesta kalkylerna visar att det behövs mellan 40.000 och 50.000 nya bostäder de kommande åren. Ur ett internationellt perspektiv bygger vi väldigt lite i Sverige.
Den som tittar på befolkningsutvecklingen de närmaste åren ser att det är stora kullar med 20-24-åringar som snart behöver egna bostäder. Men det är främst dyra småhus och bostadsrätter som kommer att byggas framöver!
- Vi har ett jätteproblem med att klara bostadsförsörjningen för de unga, eftersom de mellan 20 och 24 är 30.000 fler de närmaste åren, säger Ronnie Andersson på TMF till Dagens Nyheter.
Byggandet av hyresrätter är det som först tar stryk och därmed missgynnas de som är på väg in på bostadsmarknaden menar experter på området.
Vi inom ÖSSK delar Hyresgästföreningens och ungdomars oro. Det finns anledning till att vara mycket kritisk till den bostadspolitik, eller brist på bostadspolitik, som högerregeringen driver.
Utvecklingen är katastrofal för unga som vill flytta hemifrån och ta ett jobb. Dessutom är det en katastrof för tillväxten, eftersom företagen får problem att växa när det inte finns bostäder att hyra på orterna.
Det är tragiskt att man tagit bort det som gjorde att hyresrätter kunde vara lika konkurrenskraftiga att bygga som andra boendeformer. Vi har redan för få hyresrätter i Sverige!
måndag 29 oktober 2007
Brottet var hunger
Sedan Socialdemokraterna bildades 1889 har mycket hänt. Socialdemokraternas arbete har lett till att Sverige blivit en demokrati och en av världens främsta välfärdsnationer. I över hundra år har Socialdemokraterna stått upp för frihet, jämlikhet, solidaritet och demokrati i Sverige och resten av världen.
Vi en har en skyldighet att minnas vad generationer av arbetare innan oss har offrat för att vi ska ha det vi har idag.
Lär mer om arbetarrörelsens historia på:
Sossarna på YouTube
Senaste utspelet är från Sven-Erik Österberg som kommenterar nyheter i jobbpolitiken inför valet 2010.
En serie som piggar upp
Varför inte lätta på stämningen lite genom att varje dag läsa en ny knasig, absurd och sarkastisk serie från wulffmorgenthaler-gänget?
De danska genierna bakom serien får garanterat din dag, även under borgerligt styre, att bli lite soligare.
torsdag 25 oktober 2007
MUF:s André Assarsson är rädd
Men vad är det då han är så rädd för?
Socialdemokraternas prioriteringar är tydliga: Rättvisa och trygghet, eftersom Sverige vinner på det. Och sedan tre saker till: Utbildning, utbildning och utbildning. Och det leder till vad lilla Kalle Bildt brukar säga: Jobb, jobb och jobb. Framtidens jobb ligger inte i skatterabatten på hushållsnära tjänster. Det är inte med skinande hem och slätklippta gräsmattor som man konkurrerar på den internationella marknaden.
Nej, vi socialdemokrater är inte rädda för Per Nuder. Däremot är vi rädda för vad som händer med de 350 000 människor som står utanför a-kassan, för att de inte har råd att vara med, när lågkonjunkturen kommer.
Som Mona Sahlin sa: "Politik är att välja, och ni valde bort rättvisa och trygghet." Men hur kan en människa ligga så otakt med tiden som André Assarsson? Hans egen förbundsordförande har nog svaret. Men tyvärr ingen lösning.
I DN-debatt skriver han bland annat:
”Genom vår nyliberala trångsynthet har vi tappat kraft som företrädare för unga människor. Jag blir orolig när jag ser hur Moderata ungdomsförbundet har utvecklats på senare år. Vi har blivit alltför snävt nyliberala. MUF har demonstrerat trångsynthet i integrationsfrågan och blundat för invandrarnas problem. Vi har spelat rollen av djävulens advokat vilket har gjort MUF irrelevant. Vår identitet som ideologisk vakthund har berövat oss kraft och genomslag bland ungdomar. MUF har alldeles för få tjejer som medlemmar och det finns en trist och omodern grabbighet i förbundet.”
Nej, André. Du behöver inte vara rädd för Per Nuder. Det du ska vara rädd för är MUF:s cyniska människosyn. Det skrämmer mer än spöken, häxor och troll tillsammans!
onsdag 24 oktober 2007
Religionen hotar skolan
Hur är det med de hårda nyporna som vår utbildningsminister försöker visa? På regeringens hemsida presenterar han sin slogan; "Att ställa krav i skolan är att bry sig". Men tydligen är inte att ha en vetenskaplig och religiöst obunden undervisning ett krav. Hyckleriet forsätter (inte helt överraskande) med andra ord!
Det är häpnadsväckande att borgarna tycker att det räcker att frågan lyfts in i skollagen. Det betyder att riksdagen kommer att ta ställning till frågan först 2009. Men problemet är akut. Därigenom sviker högerregeringen de barn som idag går i skolor där all undervisning inte baseras på vetenskaplig grund. Hur många barn ska drabbas medan den borgerliga majoriteten drar ut på frågan?
Skolan i Sverige har ett ansvar – och det ansvaret vilar på humanistiska grunder, inte religiösa. Detta måste vara solklart!
Humanism och humanist är ord som används i flera betydelser. Men humanismen som livssyn står för ett tydligt ställningstagande. Den sätter människan och människovärdet i centrum. Den förenar medmänsklighet och förnuft i en strävan att skapa ett bättre samhälle, där ansvaret läggs på människan själv. Demokrati och mänskliga rättigheter är universella värden som måste gälla alla människor, oavsett var man råkar leva.
Grundläggande för humanismen är kritiskt tänkande och en vetenskaplig kunskapssyn. Humanismen är en sekulär - icke-religiös - livssyn som anser att det inte finns några förnuftiga skäl att tro på religiösa dogmer, gudar eller övernaturliga förklaringar av tillvaron. Humanister har en kritisk inställning till alla former av religion, nyandlighet och ockultism.
Religionen är en privatsak. Den ska inte utövas innanför skolans väggar!
tisdag 23 oktober 2007
Dags att protestera!
I dagarna har Hyresgästföreningen dragit igång sin kanske viktigaste kampanj någonsin.
Inom de närmaste fem åren är det 636 000 unga som vill flytta hemifrån. En stor del av dem kommer att studera och en majoritet av dem önskar bo i en hyreslägenhet. Det ger dem en frihet att välja var man ska arbeta och plugga de första åren i eget boende. Hyreslägenheter måste kombineras med rimliga hyror så att vanligt folk har råd att bo.
De som bestämmer över politiken måste ta sitt ansvar för bostadsfrågorna. Högerpartierna har sakta men säkert påbörjat en renodling av vårt boende. Från att haft en bostadspolitik där flera boendeformer varit viktigt går vi mot en utveckling där privatisering och pengar styr framför samhällsnyttan.
Inga rika föräldrar? Synd. Hur ska då en student ha råd med en dyr bostadsrätt som utflyttad? Vill vi ha en lånekarusell med dyra lån hos privata banker bara för att vi inte får hyra längre? Hur påverkar det vår samhällsekonomi? Och hur påverkar det vår privatekonomi? Ett tryggt och billigt boende är grunden för en säker, utvecklande och stabil arbetskraft. Samhället tjänar på en solidarisk bostadspolitik!
Bostadspolitiken är som sagt oerhört central och viktig. Hotet är här och nu. Aldrig någonsin har vi stått inför en sådan osolidarisk, oekonomisk och osund bostadspolitik.
Tiden är knapp! Dags att agera!
Gå in på http://hallapolitiker.se/ och protestera med ett brev till de borgerliga politikerna.
"Min väg, mina val"
Idag släpps under stor mediebevakning Göran Perssons nya bok ”Min väg, mina val”.
Om Göran Persson finns det många åsikter. Hans skarpa intellekt, retoriska förmåga och detaljerat kunnande är erkänt. Han var en ledare med en plan. I detta låg hans styrka, men också hans svaghet.
Anklagelser om att han är maktmänniska, självgod och kallt beräknande är inte ovanliga. Alla har en åsikt om vår före detta statsminister. Intresset kring Persson var stort under statsministertiden – men idag ännu större. Så visst har han påverkat oss. Kanske mer än någon annan i modern historia.
Frågan är hur han själv sett på sin tid som statsminister. Att han i typisk Perssonmanér ser sig själv som en viktig bricka i Sveriges stadskick förstår vi genom titeln ”Min väg, mina val”. Dock säger han sig genom boken inte vilja spegla sig själv utan de andra som påverkat honom.
Vad vi än tycker om honom blir det med all säkerhet en spännande läsning.
Så här skriver Albert Bonniers Förlag inför boksläppet:
Hur kom det sig att Göran Persson blev tvungen att ge Fidel Castro en lektion i marknadsekonomi? När gick Gudrun Schyman verkligen för långt? Och varför drunknade Carl Bildt i en talarstol?
Göran Persson befann sig i Sveriges absoluta maktcentrum i tolv år. Nu berättar han öppenhjärtigt och personligt om tiden vid makten. Om hur han färdas från kommunhuset i Katrineholm till FN-skrapan. Om blockpolitiken, de andra partierna och dess företrädare. Om de svåra kriserna: chocken och sorgen efter mordet på Anna Lindh och hur han tacklade kritiken och frustrationen efter tsunamin. Om arbetslösheten som man inte lyckades få ner till fyraprocentsmålet förrän efter det förlorade valet. Om miljöengagemanget.
Göran Persson tar oss med på möten med svenska och utländska makthavare, ger sin personliga bild av dem och berättar anekdoter från deras möten. Nu får vi veta vad han egentligen tänkte men inte kunde säga då. Ingen svensk statsminister har skrivit ned sina minnen så snart efter att han lämnat makten. Göran Perssons bok är därmed helt unik och ett måste för alla som intresserar sig för svensk politik och vår plats i världen.
måndag 22 oktober 2007
Kungen har också sina laster
ÖSSK tycker i detta fall lite synd om kungen. Visst ska han väl få ta en "ciggepluring" utan att skämmas?!
Däremot finns det andra saker som han borde tänka igenom. Som exempel kan nämnas: Vem har valt honom till kung? Inte du. Inte jag. Och ingen annan för den delen. Det är något att skämmas över!
fredag 19 oktober 2007
Hitta logiken, den som kan
Hitta logiken, den som kan. Ta trängselskatten (alltså avgifterna för att få köra bil i Stockholm innerstad). Moderaterna var kraftigt emot införandet av den. Täbys moderata kommunalråd Filippa Reinfeldt talade rörande om ensamstående mammor som inte längre skulle kunna köra sina barn till fotbollsträningen. Snyft. En moderat intresserar sig för fördelningspolitik och fattiga barnfamiljer! Men varför avskaffade då Stockholmsmoderaterna den avgiftsfria sjukvården för barn?
Hitta logiken, den som kan.
I Stockholm införde man zonindelad kollektivtrafik. Längre resor nu blir dyrare. Detta drabbar alla låginkomsttagare över huvud taget. För i det segregerade Stockholm är det ju hushåll med låga inkomster som dominerar i de bostadsområden, som ligger längst ut från centrum. Och det slår mycket hårdare än vad trängselavgifterna gjorde.
Hitta logiken, den som kan.
Trängselavgifterna var tänkta att användas för att förbättra kollektivtrafiken. Alltså är det vettigt att koppla de höjda avgifterna för bilismen till satsningar på bilismens alternativ, kollektivtrafiken. Men moderaterna vill bygga ut motorlederna kring Stockholm. Med andra ord, de avgifter som tas ut för att dämpa biltrafiken på ett håll ska användas för att öka den på andra håll.
Hitta logiken, den som kan.
Nej, det finns ingen logik. För vad man än säger så ljuger intresset aldrig.
Har miljöpartiet fått storhetsvansinne?
Så också inom politiken.
Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson vill att bara socialdemokraterna och miljöpartiet ska bilda regering 2010. Vänsterpartiet ska inte vara med. Då kan man fråga sig när socialdemokraterna och miljöpartiet fick den majoriteten? Dags att dra i nödbromsen och inte göra bort sig!
Det är tre år kvar till nästa val. Mycket kan hända. Idag har oppositionen medvind - men inte är det miljöpartiets förtjänst. De har varit osynliga och måste nog snarast tänka på att komma över fyraprocentspärren. De tycks dock ibland tro att de har 30 procent av rösterna. Nej, så är inte fallet.
Men vänta! Nu måste vi ändå rätta oss lite. Förlåt, helt osynliga har miljöpartiet inte varit. Då och då radar man upp sig med sina nya högerkompisar framför rådhusen runt om i Svea rike. Om de tror att det är bästa sättet att ragga på socialdemokraterna så tror de fel.
Miljöpartiet har i riksdagen förespråkat idéer om arbetsrätt, friskolor och energi som både socialdemokrater och vänsterpartister ogillat starkt. Så vem som kan komma överens med vem om vad återstår nog att se.
Det är mycket nu
Vi sossestudenter på Örebro Universitet är som vanligt på gång - aktiva, fokuserade, inspirerande, diskuterande, delegerande (va?)… Jaja, här är i alla fall ett försök till en pedagogisk lista om vad som komma skall för oss sossestudenter i Örebro.
Aktuellt för ÖSSK:
Mellan 9:30-13:30 kampanjar vi i Krakafoajén med bland annat bokbord. Troligtvis invigs också de väl urtvättade och knappt röda fanorna för att sätta lite färg på tillställningen. Mer finslipande planering sker på ordinarie möte tisdag den 23 oktober.
Tisdagen den 6 november, Tage-dagen.
Kampanj för Tage Erlander och idén om den öppna högskolan. Fokus ligger på det utbildningspolitiska temat och vikten av utbildning till alla.
S-studenters förbundssekreterare besöker oss under dagen och schemat ser ut som följer:
kl. 09-13:30 kampanjar vi i Krakafoajén
kl. 14-15 kommer Bjurström förbi och snackar utbildning med alla som vill
kl. 15-16 har vi tid att hitta på något kul med Daniel
Övrigt.
Tisdagen den 23 oktober, Örebro Stadsbibliotek, kl. 18.30. ETC:s chefredaktör Johan Ehrenberg kommer till Örebro Stadsbibliotek och håller en föreläsning under temat "våga vägra vara borgerlig". Gå in på http://www.etc.se/ för mer information eller besök http://www.tankarnastradgard.se/ för hela programmet.
måndag 15 oktober 2007
Bill Clinton exklusivt i Agenda
Klasskillnad i gästarbetares boende
Utländska arbetare tvingas bo på förbjudna industriområden, i husvagnar och på hälsofarliga platser. I majoriteten av landets kommuner vet man inte hur arbetarna bor. Sveriges Radios program Kaliber har gjort en enkät bland 200 av landets miljöinspektörer och den visar på att vi fått ett kategoriserat boende med den utländska arbetskraften. Kategoriserat i den meningen att utländska arbetskraften nästan utan undantag lever under dåliga förhållanden.
- Vi har vridit klockan tillbaka 100 år, säger inspektör Hans Nilsson i Höganäs.
Kartläggningen visar att arbetarna i många fall inkvarteras i farliga boenden, till exempel på ett industriområde, med dåliga utrymningsmöjligheter, och i smutsiga bostäder utan ordentligt kök eller badrum. Undersökningen visar även att hälften av kommunerna sällan eller aldrig inspekterar bostäder för tillfällig arbetskraft. Detta borde ligga i statens, kommunens och fackets intresse! Men framför allt är det arbetsgivarna som måste ta sitt ansvar och inse att även gästarbetare är människor. De ska ha acceptabelt boende, svensk lönesättning med svenska villkor!
Maria Fänge är en av de inspektörer som blev inkopplad av polisen efter att en utländsk arbetare i vintras dog i en husvagn. Hon beskriver en gräslig plats med förfallna husvagnar, skräp, smuts, sopor och avföring.
Låt dessa händelser ge oss en tankeställare. Situationen är någonting som vi måste ta tag i och ägna lite mer uppmärksamhet åt. Minst sagt.
fredag 12 oktober 2007
Miljöarbete gav fredspris
Naturkatastrofer, ökenspridning och stigande havsnivåer skapar nationella oroligheter som snabbt får globala konsekvenser. Vi ser hur förbränningen av fossila bränslen - som står för 90 % av jordens energiförsörjning - och inte minst beroendet av olja och gas skapar säkerhetspolitiska kriser och upptrappat våld.
Detta är ännu ett bevis på att politik måste vara långsiktig. Snabba vinster är varken något miljön eller ekonomin tjänar på.
Den ökande koncentrationen av exportländer medför politiska risker och belastningar på sjöfartsleder och distribution. Lösningen heter energiomställning, satsningar på förnybart och energieffektivisering - det har Al Gore och IPCC fått allt fler att inse vilket gör honom till en värdig pristagare.
Detta är ett steg i rätt riktning – men mer pengar måste satsas på ny teknisk utveckling, något som socialdemokraterna tagit vara på i sin skuggbudget!
tisdag 9 oktober 2007
Michael Moore till attack mot Reinfeldt
Sjukvård handlar alltid om pengar, men är i USA mer än på andra håll en fråga om den privata ekonomin. Där kan den som skadar handen behöva titta i plånboken för komma fram till vilka fingrar han ska rädda. Michael Moore belyser just detta i sin nya dokumentär Sicko.
Filmen är drastisk, underhållande och allvarlig. Moore presenterar slående exempel och åker sedan till andra länder för att se hur välordnat allt skulle kunna vara.
Men vad tycker Moore om Reinfeldts privatiseringen av vår gemensamma sjukvård?
- Jag blir oerhört ledsen när jag hör att man säljer ut sjukvården. Allt som är bra med allmän sjukvård hade sitt upphov i Skandinavien. Men jag tror inte svenska folket kommer tolerera detta. Ni kommer att rösta bort dem, säger Moore till TT Spektra.
Moore, vi inom ÖSSK är lika ledsna som du. Och ja, du har rätt! Vi tolererar inte detta och 2010 röstar vi bort dessa sjuka borgar-idéer!
Ja, vad hände med de nya moderaterna? De visade sig vara lika gamla och falska som de alltid varit.
Socialdemokraterna försvarar hyresrätten!
Därför är det med glädje vi ser att Socialdemokraterna gör en kraftfull satsning på bostadspolitiken i skuggbudgeten. Ett nytt investeringsstöd som stimulerar miljövänliga hyresrätter och ett första steg i miljardsatsning för attraktiva boendemiljöer i miljonprogrammen är några av nyheterna.
På grund av den borgerliga politiken så har byggandet av hyresrätter minskat dramatiskt och hyrorna höjts. Detta medan Reinfeldts rikemansidyll Täby fått väsentliga ekonomiska lättnader. Men det är inte fina villor som studenter och unga efterfrågar - det är fler hyresrätter som behövs!
Socialdemokraterna tar nu det första steget för att skapa attraktiva boendemiljöer i miljonprogrammen. Vi vill satsa på att skapa levande centrum, upprusta husen, möjliggöra vackra miljöer och en god infrastruktur. Bostadspolitiken ska vara till för alla. Inte bara till de rika Danderyd och Täby.
För oss i Örebro Socialdemokratiska Studentklubb (ÖSSK) är inte bostaden bara en handelsvara, utan också en social rättighet. Högerregeringen vill ta bort målet om att alla ska ges förutsättningar att leva i goda bostäder till rimliga kostnader vilket bara kommer ge ökade orättvisor.
Örebro Socialdemokratiska Studentklubb gläds åt Socialdemokraternas satsning efter valet är vunnet 2010. Fram till dess kommer vi aktivt kampanja mot borgarnas försämringar och kämpa för allmännyttan och hyresrätten!
Rätten att hyra!
Jag har lyssnat på föreläsningar av Hgf (Hyresgästföreningen) de senaste veckorna. Här pratar man bland annat om det obehagliga med just ”ägarlägenheter”. I denna hyresform så äger en person huset och bestämmer själv när och hur han/hon vill hyra ut lägenheter – och till vem. Som hyresgäst bor man mycket osäkert, precis som Cecilia, som abrupt blev vräkt. Vår regering verkar inte har förstått det osäkra med detta utan vill utreda hur exempelvis den samhälleliga allmännyttan i Sverige ska ersättas med bland annat just sådana lägenheter. I ett sådant land blir det osäkert att bo. Hgf värnar om rätten att kunna hyra, vi vill verka för att alla människor ska få en hygglig levnadsstandard! Och att det ska finnas bostäder att hyra oavsett var i livet man befinner sig.
Vi i Hgf kämpar mot en regering som motverkar hyresrätten så kraftigt att man tagit bort ett flertal bidrag som underlättar att just bygga nya hyreslägenheter. Detta till förmån för att istället kunna bygga fler dyra bostadsrätter. Detta behöver dock inte innebära att Hgf är strikt emot att man också kan ha rätta att ”äga” sin lägenhet, bostadsrätten. Denna bostadsform kan också innebära det bästa, beroende var man är i livet. Men vi kämpar för rätten att hyra under vettiga villkor! Regeringen har jämte att ta bort bidrag också underlättat lagen för att sälja ut och ombilda hyresrätter till bostadsrätter och i framtiden också exempelvis ägarlägenheter. Detta vill vi motverka, vi tror inte att utförsäljning av hyresrätter gör att vi får ett mer integrerat boende bara för att några blir erbjudna att köpa sin lägenhet! Det måste ske med andra medel, exempelvis en integrerad skola, offentlig och kommersiell service i området, jobb och kommunikationer!
Kom med oss i kampen för rätten att hyra – och för hyrestaket, att det ska finnas en gräns för hur höga hyror man får ta ut! Regeringen har föreslagit många andra idéer som försämrar och hotar de båda och kampen måste gå vidare!
Lina Linder, ÖSSK och aktiv i Hyresgästföreningen
Bojkotta Olympiska spelen i Peking
Vi är många som länge försvarat Olympiska kommitténs beslut att ge Kina Olympiska spelen. Vi har gjort det med en naiv övertygelse om att den uppmärksamhet som värdnationen får innan, under och efter tävlingarna skulle förändra attityden hos diktaturen och att det skulle främja demokrati och mänskliga rättigheter. Regimens agerande under krisen i Burma motbevisar dock den övertygelsen, Kina kommer inte att förändra sin inställning och landet kommer inte demokratiseras med hjälp av Olympiska spelen. Istället har Kina blockerat FN:s möjligheter till sanktioner mot Burma och, åtminstone inte officiellt, lyft ett finger för att stödja proteströrelsen.
Risken är mycket stor att OS 2008 blir en upprepning av OS 1936. En vidrig diktatur får en fantastisk möjlighet att på världens främsta scen framställa sig själva i god dager med en statlig propagandamaskin. När försöken att få Kinas regim till förändring uttömts och inte längre kan ses som framgångsrika måste omvärlden göra verklighet av hotet om bojkott. Den punkten har nåtts.
Thomas Bergh, ÖSSK
fredag 5 oktober 2007
Sverige tjänar på rättvisa
Pär Nuder kommenterar budgeten:
-Den borgerliga regeringens politik riskerar att slita sönder samhället. De redan välbeställda får gigantiska skattesänkningar, sänkningar som ska betalas av vanliga löntagare. Det är en orättvis politik.
-Sverige har inte råd att ställa människor åt sidan. Under rådande högkonjunktur har vi stora möjligheter att få dem, särskilt de många unga, som står långt från arbetsmarknaden tillbaka i arbete. Den chansen vill vi ta vara på!
-Varje tid kräver nya lösningar. Men förnyelse kan aldrig bli detsamma som en orättvis, oansvarig och omodern politik.
torsdag 4 oktober 2007
Öppet brev till Staffan Werme
Med anledning av din videoblogg den 27 september 2007 har jag en fundering.
Du säger att vi måste ha en mångfald i bostadsbyggandet. Fler bostadsrätter, hyresrätter och egnahem. Så långt allt bra. Men du konstaterar i samma andetag att hyresrätter i Grenadjärstaden inte är en bra idé. Ursäkta om man blir förvirrad.
Att bygga hyresrätter i just Grenadjärstaden skulle, som du själv efterlyser, öka mångfalden i bostadsbyggandet. Att både ha hyresrätter och bostadsrätter är mer mångfald än att bara ha bostadsrätter. Enkelt.
Nya siffror från Hyresgästföreningen visar att bostadsmarknaden blir allt mer segregerad. Speciellt svårt är det för oss unga som inte har råd med dyra bostadsrätter. Men positiva initiativ till brytning av denna segregation är tydligen inget som intresserar dig?
Örebroarna, liksom vi inom Örebros Socialdemokratiska Studentklubb (ÖSSK), är oroliga över denna utveckling. När området nu nästan enbart kommer att bestå av bostadsrätter så kommer det öka segregationen.
Men ponera att Du också är orolig över denna utveckling. Om så är fallet antar jag att du håller med om den kritik som framförs i ÖSSK:s blogg?
Calle Cedergren, ÖSSK
Ett kallare Sverige
Vad ska du fira, Fredrik Reinfeldt?
· Att rikare blir rikare
· Att arbetsmarknaden blir otryggare
· Att räntorna stiger och det blir dyrare att bo
· Att 300 000 tvingas lämna arbetslöshetskassen
· Att svårt sjuka får mindre att livnära sig på
onsdag 3 oktober 2007
Avgå Mats Odell!
Skandalerna i högerregeringen avlöser varandra på löpande band. Den ena spektakulära händelsen överträffas av den andra. I dag frågades finansmarknadsminister Mats Odell (kd) ut i riksdagens näringsutskott. Frågorna handlar självklart om utförsäljningen av statens företag - våra företag - till privata aktörer. De gemensamma värdena och den ekonomiska logiken har cyniskt satts åt sidan för att prompt, i nyliberalismens namn, privatisera.
I fredags kom förödande kritik mot investmentbanken Carnegie – styrt av Odells kompisar som ska rea ut våra gemensamma företag. De hade övervärderat sitt företag något kopiöst för att få ut mer bonus. Kanske årets största skandal inom den svenska finanssfären. I måndags avgick företagets förra chef, Karin Forseke, från jobbet som rådgivare till Odell. Att Odells statssekreterare Urban Funered – lika insyltad i skandalen som Forseke – senare avgick var en självklarhet.
Odells okunnighet i de ekonomiska frågorna är skrämmande uppenbar. Men likt en man utan självinsikt är han helt oförstående. Ett löjes skimmer sprider sig kring Odell när han inte själv är medveten om sina uppenbara tillkortakommanden. Men kritiken mot Odell handlar inte om partipolitik. En stor del av kritiken mot statens roll i Carnegie-affären har formulerats av tidningarnas ekonomireportrar, normalt ingen socialistisk stormtrupp.
Högeregeringen drivs av politiska dogmer. Utförsäljningen kommer att stå skattebetalarna dyrt. Ingen storägare skulle annonsera ambitionen att sälja innehav i den här storleksordningen och ingen skulle presentera en tidsplan eller ett tänkt pris.
Våra företag, som står på utförsäljningslistan, har viktiga samhällsfunktioner och drar in väsentliga summor till den gemensamma sektorn (som skola, dagis, sjukvård). SBAB har varit ledande aktör och pressat bostadskostnaderna. Detta har varit en avgörande del i ekonomins blomstring! Nordea kan, som alla andra företag tycks göra, hamna i utländska händer. Och när det gäller Telia Sonera hör ryska oligarkintressen spekulanterna. Ska ökända ryska oligarker verkligen styra Sveriges största kommunikationsbolag?
Det finns två lösningar på denna tragiska lek med våra pengar. En lösning är önskvärd, den andra kanske mer rimlig. Önskvärt är att hela högerregeringen avgår för att rädda det som räddas kan. Mer rimligt är att Odell med omedelbar verkan avgår.
Vem har råd med högerns bostadspolitik?
Det skulle behövas ett större utbud av prisvärda bostäder. Och det nu!
Men vad gör då högeregeringen? Inget.
Så, ÖSSK efterlyser lite tankeverksamhet i minister Mats Odells bostadspolitik. För en student är viktigt att alla har råd med eget boende. Som ung människa är det omöjligt att bo ensam i en svindyr bostadsrätt.
Vi socialdemokrater har alltid månat om ett stort antal boendeformer och försvarar med kraft hyresrätterna. Mats Odell vill sälja dem! Vart ska vi studenter bo i framtiden? Har du råd med en bostadsrätt för hundratusentals kronor? Detta är ytterligare ett steg i regeringens cyniska politik mot oss studenter.
Vår uppmaning till dig Mats är att ge upp och vara rädd om hyresrätten - du kan själv behöva en efter valet 2010!
ÖSSK startar blogg.
Syftet med ÖSSK:s blogg är att på olika sätt stimulera debatten om de uppgifter och utmaningar arbetarrörelsen och samhället i stort står inför i dagens föränderliga samhälle. I synnerhet vill vi lyfta fram universitetsstudenters situation samt understryka behovet och vikten av en god utbildningspolitik. För att klara oss i världskonkurrensen och trygga framtidens sociala behov behöver vi en utbildat, nyfiken och kreativ befolkning.
Värderingarna om frihet, jämlikhet och demokrati är centrala för oss och hävdas med utgångspunkt i sakliga analyser av utvecklingen. Vi glömmer aldrig bort på vilken sida vi står – vi är röda!
Med utgångspunkt från våra värderingar tycker vi att utbildning är inte bara en absolut nödvändighet, det är också en rättighet till för alla – inte bara en elit. Vår ståndpunkt är lika enkel som självklar: Kunnande är grunden för framgång och demokrati. Demokratin och dess frihet är till för alla i samhället. Frihet med gemenskap för alla är så mycket bättre än frihet utan gemenskap för några!
Denna blogg har därför som mål att hålla en kritiskt granskande blick på högerregeringens neddragningar inom forskarvärlden, försämringar för studenter och strävan att åter igen göra utbildning till en klassfråga.
Inom Socialdemokratiska studentförbundet och ÖSSK har ett öppet förhållningssätt till den värld vi lever i - till politikens former och uttryckssätt. Vi låser inte fast oss i gamla arbetssätt och metoder. Därför kan du bli medlem på dina egna villkor. Att vädra våra åsikter och har högt till i tak är en viktig del av vårt ideal – så även på bloggen.
Bloggen kommer att användas som en typ av anslagstavla både för medlemmar och andra. Tips på aktiviteter, föreläsningar, kurser för oss här i Örebro blandas med debatt, tankar, åsikter och kommentarer angående aktuella händelser i den politiska världen.
Välkommen!