onsdag 3 oktober 2007

Vem har råd med högerns bostadspolitik?

I den senaste rapporten om ungas boende konstaterar Hyresgästföreningen att det kommer behövas ytterligare 158 000 bostäder (hyresrätter, bostadsrätter och egnahem) för att tillfredställa efterfrågan från 245 000 20-27-åringar som saknar men som behöver en egen bostad. Andelen 20-27-åringar har en egen bostad har minskat med cirka 9 procent sedan 1997. Men kostnaderna är ett problem för många. 44 procent kan betala högst 3 600 kronor i månaden. Boendekostnaderna för unga vuxna har ökat i fast penningvärde sedan år 1997. Då betalade 71 procent högst 3 600 kronor i månaden, i år har den andelen sjunkit till 65 procent. För en student är det här en förödande utveckling.

Det skulle behövas ett större utbud av prisvärda bostäder. Och det nu!

Men vad gör då högeregeringen? Inget.

Så, ÖSSK efterlyser lite tankeverksamhet i minister Mats Odells bostadspolitik. För en student är viktigt att alla har råd med eget boende. Som ung människa är det omöjligt att bo ensam i en svindyr bostadsrätt.

Vi socialdemokrater har alltid månat om ett stort antal boendeformer och försvarar med kraft hyresrätterna. Mats Odell vill sälja dem! Vart ska vi studenter bo i framtiden? Har du råd med en bostadsrätt för hundratusentals kronor? Detta är ytterligare ett steg i regeringens cyniska politik mot oss studenter.

Vår uppmaning till dig Mats är att ge upp och vara rädd om hyresrätten - du kan själv behöva en efter valet 2010!

Inga kommentarer: