måndag 15 oktober 2007

Klasskillnad i gästarbetares boende


Utländska arbetare tvingas bo på förbjudna industriområden, i husvagnar och på hälsofarliga platser. I majoriteten av landets kommuner vet man inte hur arbetarna bor. Sveriges Radios program Kaliber har gjort en enkät bland 200 av landets miljöinspektörer och den visar på att vi fått ett kategoriserat boende med den utländska arbetskraften. Kategoriserat i den meningen att utländska arbetskraften nästan utan undantag lever under dåliga förhållanden.

- Vi har vridit klockan tillbaka 100 år, säger inspektör Hans Nilsson i Höganäs.

Kartläggningen visar att arbetarna i många fall inkvarteras i farliga boenden, till exempel på ett industriområde, med dåliga utrymningsmöjligheter, och i smutsiga bostäder utan ordentligt kök eller badrum. Undersökningen visar även att hälften av kommunerna sällan eller aldrig inspekterar bostäder för tillfällig arbetskraft. Detta borde ligga i statens, kommunens och fackets intresse! Men framför allt är det arbetsgivarna som måste ta sitt ansvar och inse att även gästarbetare är människor. De ska ha acceptabelt boende, svensk lönesättning med svenska villkor!

Maria Fänge är en av de inspektörer som blev inkopplad av polisen efter att en utländsk arbetare i vintras dog i en husvagn. Hon beskriver en gräslig plats med förfallna husvagnar, skräp, smuts, sopor och avföring.

Låt dessa händelser ge oss en tankeställare. Situationen är någonting som vi måste ta tag i och ägna lite mer uppmärksamhet åt. Minst sagt.

Inga kommentarer: