Demonstranterna i Burma har gett upp och juntan sitter säkert kvar vid makten. Redan i inledningen av proteströrelsen talades det mycket om den kinesiska regeringens inflytande över Burma. Militärerna i den gömda huvudstaden Naypyidaw lyssnar inte på omvärlden, utom möjligtvis på Kina. Därför har en handfallen omvärld försökt sätta press på Kina att agera kraftfullt mot Burmas militärjunta med bland annat hot om bojkott av OS i Peking. Det har varit fruktlöst.
Vi är många som länge försvarat Olympiska kommitténs beslut att ge Kina Olympiska spelen. Vi har gjort det med en naiv övertygelse om att den uppmärksamhet som värdnationen får innan, under och efter tävlingarna skulle förändra attityden hos diktaturen och att det skulle främja demokrati och mänskliga rättigheter. Regimens agerande under krisen i Burma motbevisar dock den övertygelsen, Kina kommer inte att förändra sin inställning och landet kommer inte demokratiseras med hjälp av Olympiska spelen. Istället har Kina blockerat FN:s möjligheter till sanktioner mot Burma och, åtminstone inte officiellt, lyft ett finger för att stödja proteströrelsen.
Risken är mycket stor att OS 2008 blir en upprepning av OS 1936. En vidrig diktatur får en fantastisk möjlighet att på världens främsta scen framställa sig själva i god dager med en statlig propagandamaskin. När försöken att få Kinas regim till förändring uttömts och inte längre kan ses som framgångsrika måste omvärlden göra verklighet av hotet om bojkott. Den punkten har nåtts.
Thomas Bergh, ÖSSK
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar