onsdag 31 oktober 2007

Ungas boende åter en klassfråga!


Det är sällan vi i dagens debatt använder oss av ordet ”klass”. Men dagens bostadspolitik är på väg att åter igen bli en klassfråga!

Senast i ordningen att vifta med varningsflaggen är Trä- och Möbelindustriförbundet. Stigande priser på byggmaterial, brist på kompetent arbetskraft, kapacitetsbrist i företagen och att det är svårt att få tag i mark att bygga på.

De flesta kalkylerna visar att det behövs mellan 40.000 och 50.000 nya bostäder de kommande åren. Ur ett internationellt perspektiv bygger vi väldigt lite i Sverige.
Den som tittar på befolkningsutvecklingen de närmaste åren ser att det är stora kullar med 20-24-åringar som snart behöver egna bostäder. Men det är främst dyra småhus och bostadsrätter som kommer att byggas framöver!

- Vi har ett jätteproblem med att klara bostadsförsörjningen för de unga, eftersom de mellan 20 och 24 är 30.000 fler de närmaste åren, säger Ronnie Andersson på TMF till Dagens Nyheter.

Byggandet av hyresrätter är det som först tar stryk och därmed missgynnas de som är på väg in på bostadsmarknaden menar experter på området.

Vi inom ÖSSK delar Hyresgästföreningens och ungdomars oro. Det finns anledning till att vara mycket kritisk till den bostadspolitik, eller brist på bostadspolitik, som högerregeringen driver.
Utvecklingen är katastrofal för unga som vill flytta hemifrån och ta ett jobb. Dessutom är det en katastrof för tillväxten, eftersom företagen får problem att växa när det inte finns bostäder att hyra på orterna.

Det är tragiskt att man tagit bort det som gjorde att hyresrätter kunde vara lika konkurrenskraftiga att bygga som andra boendeformer. Vi har redan för få hyresrätter i Sverige!

Inga kommentarer: