Naturkatastrofer, ökenspridning och stigande havsnivåer skapar nationella oroligheter som snabbt får globala konsekvenser. Vi ser hur förbränningen av fossila bränslen - som står för 90 % av jordens energiförsörjning - och inte minst beroendet av olja och gas skapar säkerhetspolitiska kriser och upptrappat våld.
Detta är ännu ett bevis på att politik måste vara långsiktig. Snabba vinster är varken något miljön eller ekonomin tjänar på.
Den ökande koncentrationen av exportländer medför politiska risker och belastningar på sjöfartsleder och distribution. Lösningen heter energiomställning, satsningar på förnybart och energieffektivisering - det har Al Gore och IPCC fått allt fler att inse vilket gör honom till en värdig pristagare.
En intressant iakttagelse är att samma dag som Al Gore får fredspris för sitt miljöengagemang så meddelas att en av Sveriges större energiförbrukare, lastbilstillverkaren Volvo, tagit det politiskt kontroversiella beslutet att inte längre att köpa kärnkraftsel. Från och med nästa år kommer en stor del av Volvos energiförbrukning att komma från vattenkraft. Men vattenkraften är också en energikälla där det finns miljöproblem.
Detta är ett steg i rätt riktning – men mer pengar måste satsas på ny teknisk utveckling, något som socialdemokraterna tagit vara på i sin skuggbudget!
An Incovenient Truth. Al Gores film om global uppvärmning som senare gav honom Nobels fredspris.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar