tisdag 23 oktober 2007

"Min väg, mina val"


Idag släpps under stor mediebevakning Göran Perssons nya bok ”Min väg, mina val”.

Om Göran Persson finns det många åsikter. Hans skarpa intellekt, retoriska förmåga och detaljerat kunnande är erkänt. Han var en ledare med en plan. I detta låg hans styrka, men också hans svaghet.


Anklagelser om att han är maktmänniska, självgod och kallt beräknande är inte ovanliga. Alla har en åsikt om vår före detta statsminister. Intresset kring Persson var stort under statsministertiden – men idag ännu större. Så visst har han påverkat oss. Kanske mer än någon annan i modern historia.

Frågan är hur han själv sett på sin tid som statsminister. Att han i typisk Perssonmanér ser sig själv som en viktig bricka i Sveriges stadskick förstår vi genom titeln ”Min väg, mina val”. Dock säger han sig genom boken inte vilja spegla sig själv utan de andra som påverkat honom.

Vad vi än tycker om honom blir det med all säkerhet en spännande läsning.

Så här skriver Albert Bonniers Förlag inför boksläppet:

Hur kom det sig att Göran Persson blev tvungen att ge Fidel Castro en lektion i marknadsekonomi? När gick Gudrun Schyman verkligen för långt? Och varför drunknade Carl Bildt i en talarstol?

Göran Persson befann sig i Sveriges absoluta maktcentrum i tolv år. Nu berättar han öppenhjärtigt och personligt om tiden vid makten. Om hur han färdas från kommunhuset i Katrineholm till FN-skrapan. Om blockpolitiken, de andra partierna och dess företrädare. Om de svåra kriserna: chocken och sorgen efter mordet på Anna Lindh och hur han tacklade kritiken och frustrationen efter tsunamin. Om arbetslösheten som man inte lyckades få ner till fyraprocentsmålet förrän efter det förlorade valet. Om miljöengagemanget.

Göran Persson tar oss med på möten med svenska och utländska makthavare, ger sin personliga bild av dem och berättar anekdoter från deras möten. Nu får vi veta vad han egentligen tänkte men inte kunde säga då. Ingen svensk statsminister har skrivit ned sina minnen så snart efter att han lämnat makten. Göran Perssons bok är därmed helt unik och ett måste för alla som intresserar sig för svensk politik och vår plats i världen.

Inga kommentarer: