onsdag 3 oktober 2007

Avgå Mats Odell!


Skandalerna i högerregeringen avlöser varandra på löpande band. Den ena spektakulära händelsen överträffas av den andra. I dag frågades finansmarknadsminister Mats Odell (kd) ut i riksdagens näringsutskott. Frågorna handlar självklart om utförsäljningen av statens företag - våra företag - till privata aktörer. De gemensamma värdena och den ekonomiska logiken har cyniskt satts åt sidan för att prompt, i nyliberalismens namn, privatisera.

I fredags kom förödande kritik mot investmentbanken Carnegie – styrt av Odells kompisar som ska rea ut våra gemensamma företag. De hade övervärderat sitt företag något kopiöst för att få ut mer bonus. Kanske årets största skandal inom den svenska finanssfären. I måndags avgick företagets förra chef, Karin Forseke, från jobbet som rådgivare till Odell. Att Odells statssekreterare Urban Funered – lika insyltad i skandalen som Forseke – senare avgick var en självklarhet.

Odells okunnighet i de ekonomiska frågorna är skrämmande uppenbar. Men likt en man utan självinsikt är han helt oförstående. Ett löjes skimmer sprider sig kring Odell när han inte själv är medveten om sina uppenbara tillkortakommanden. Men kritiken mot Odell handlar inte om partipolitik. En stor del av kritiken mot statens roll i Carnegie-affären har formulerats av tidningarnas ekonomireportrar, normalt ingen socialistisk stormtrupp.

Högeregeringen drivs av politiska dogmer. Utförsäljningen kommer att stå skattebetalarna dyrt. Ingen storägare skulle annonsera ambitionen att sälja innehav i den här storleksordningen och ingen skulle presentera en tidsplan eller ett tänkt pris.

Våra företag, som står på utförsäljningslistan, har viktiga samhällsfunktioner och drar in väsentliga summor till den gemensamma sektorn (som skola, dagis, sjukvård). SBAB har varit ledande aktör och pressat bostadskostnaderna. Detta har varit en avgörande del i ekonomins blomstring! Nordea kan, som alla andra företag tycks göra, hamna i utländska händer. Och när det gäller Telia Sonera hör ryska oligarkintressen spekulanterna. Ska ökända ryska oligarker verkligen styra Sveriges största kommunikationsbolag?

Det finns två lösningar på denna tragiska lek med våra pengar. En lösning är önskvärd, den andra kanske mer rimlig. Önskvärt är att hela högerregeringen avgår för att rädda det som räddas kan. Mer rimligt är att Odell med omedelbar verkan avgår.



1 kommentar:

Anonym sa...

Håller med er! En rutten regering vi har nu!