tisdag 9 oktober 2007

Rätten att hyra!

I dagarna så träffade jag min vän från gymnasiet. Hon och hennes man hade blivit vräkta från sin lägenhet i Manchester i England. Hyresvärden hade inte bara vräkt dem utan också tagit över deras möbler. Cecilia och hennes man bodde i en så kallad ”ägarlägenhet”. Nu har hon återvänt till Sverige och bor för tillfället med sin man hos sina föräldrar…

Jag har lyssnat på föreläsningar av Hgf (Hyresgästföreningen) de senaste veckorna. Här pratar man bland annat om det obehagliga med just ”ägarlägenheter”. I denna hyresform så äger en person huset och bestämmer själv när och hur han/hon vill hyra ut lägenheter – och till vem. Som hyresgäst bor man mycket osäkert, precis som Cecilia, som abrupt blev vräkt. Vår regering verkar inte har förstått det osäkra med detta utan vill utreda hur exempelvis den samhälleliga allmännyttan i Sverige ska ersättas med bland annat just sådana lägenheter. I ett sådant land blir det osäkert att bo. Hgf värnar om rätten att kunna hyra, vi vill verka för att alla människor ska få en hygglig levnadsstandard! Och att det ska finnas bostäder att hyra oavsett var i livet man befinner sig.

Vi i Hgf kämpar mot en regering som motverkar hyresrätten så kraftigt att man tagit bort ett flertal bidrag som underlättar att just bygga nya hyreslägenheter. Detta till förmån för att istället kunna bygga fler dyra bostadsrätter. Detta behöver dock inte innebära att Hgf är strikt emot att man också kan ha rätta att ”äga” sin lägenhet, bostadsrätten. Denna bostadsform kan också innebära det bästa, beroende var man är i livet. Men vi kämpar för rätten att hyra under vettiga villkor! Regeringen har jämte att ta bort bidrag också underlättat lagen för att sälja ut och ombilda hyresrätter till bostadsrätter och i framtiden också exempelvis ägarlägenheter. Detta vill vi motverka, vi tror inte att utförsäljning av hyresrätter gör att vi får ett mer integrerat boende bara för att några blir erbjudna att köpa sin lägenhet! Det måste ske med andra medel, exempelvis en integrerad skola, offentlig och kommersiell service i området, jobb och kommunikationer!

Kom med oss i kampen för rätten att hyra – och för hyrestaket, att det ska finnas en gräns för hur höga hyror man får ta ut! Regeringen har föreslagit många andra idéer som försämrar och hotar de båda och kampen måste gå vidare!

Lina Linder, ÖSSK och aktiv i Hyresgästföreningen

Inga kommentarer: