onsdag 19 december 2007

Domen i vaxholmsmålet

Enligt EG-domstolen gick Byggnads för långt när man försatte det lettiska byggföretaget i facklig blockad 2004, då dom inte tecknade svenska kollektivavtal.

Kollektivavtal syftar till att säkra goda anställningsvillkor på en arbetsplats.

Jag tycker detta är ett exempel på när EU går in och petar i nationella angelägenheter. Det hotar den svenska modellen och är ytterst beklagligt. Det är sånt här som får mig att ifrågasätta EU-medlemskapet än mer, vilket jag tycker fler borde göra...

Robin Bäckström, ÖSSK

onsdag 12 december 2007

En bedragande clown på nattvandring!


Man brukar tala om eldsjälar. Människor som offrar tid, vilja och styrka för att göra något gott åt samhället på ideell basis. Nattvandrare är exempel på dessa. Ofta är det föräldrar som visar sig ute om kvällarna – en vuxen närvaro när unga gäng stryker längs med väggarna.

Men nu ska ni få höra.

Idag har nämligen Fredrik Reinfeldt gjort samhällstjänst - på en moderats vis så klart!

Statsminister Fredrik Reinfeldt såg fram emot "en rolig kväll" när han på onsdagskvällen nattvandrade. Däremot förklarade statsministern för medieuppbådet innan han vandrade iväg att "jo, det finns en tendens till ökat alkoholintag och en oroväckande våldsanvändning bland ungdomar".

Grattis Reinfeldt!

Jag antar att moderaternas nerskärningar på alla sociala områden förbättrar ungdomars förutsättningar, enligt moderat retorik. Jo, vi vet. Moderat retorik och logik går inte direkt hand i hand.

Men strunt i det för en sekund. Reinfeldt har ju nattvandrat. Han har ju varit ute i förorten. ”Bland de stora hyreskomplexen?”, tänker ni? Nej, i den moderata förorten. Reinfeldt nattvandrade bland andra tonårsföräldrar – i Danderyd!!! Danderyd, där största delen av arealen omfattas av fashionabla villakvarter och de borgerliga partierna
har en överväldigande majoritet.

Tack för din insats Reinfeldt. Kul att någon håller koll på ungdomarna i Danderyd så att inga flaskor Cristal slängs på grannens tennisbana.


tisdag 11 december 2007

Mona Sahlin till Örebro



På lördag 15 december firar partidistriktet 100 år. Detta gör vi med blandannat spännande seminarier och tal av partiordförande Mona Sahlin. Om du inte redan har anmält dig så finns det fortfarande några platser kvar. Anmäldig omgående, dock senast torsdag 13 december kl 13.00 till kerstin.israelsson@orebrolan.sap.se

Meddela vilket seminarium som du vill delta i. Platsen är City Konferenscenter, Klostergatan 23 i Örebro.

Program

13.00 Inledning och parentation

Tal av Irén Lejegren

Tal av partiordförande Mona Sahlin

14.15 Seminarier

15.15 Fika

15.45 Fortsättning på seminarier

16.45 Middag (Är i stort sett redan fullbokad)

lördag 8 december 2007

Pia Kjaersgaard - en del av den borgerliga familjen


Borgerligheten i Sverige genomgår en allvarlig identitetskris. Rådslag har ersatts av toppstyrning, demokratisk dialog har ersatts med PR och ideologi har ersatts med populism. De borgerliga partierna är som tomma, frusna och uttryckslösa dockor placerade i ett skyltfönstret. Det yttre är det viktiga. Det inre - själen - har ersatts av synisk mediestrategi.

Alla segrar i resultatlistan tycks ses som en ideologisk seger för de nya borgarna. De gratulerar högerpopulismen, den kämpande främlingsfientligheten och den kulturella inskränktheten i Danmark och ser den som en naturlig del av ”borgerligheten”. De gläds åt att Pia Kjaersgaard än en gång får makten. Detta är makabert och visar på att maktbegäret hos de borgerliga är så mycket större än tron på sin egen ideologi.

Den borgerliga politiken blir allt mer cynisk och innehållslös. Den saknar hopp, den saknar visioner. Den så kallade kulturradikala borgerligheten flämtar alltmer desperat efter hälsosam luft. Det är inte modernt att tro på sitt ideal längre. Nä, yxan ska fram och de ideologiska rötterna ska kapas. Gammalt blir åter nytt. Bara man ändrar på något så är det bra. Ändring är allt. Att konsekvenserna blir en ny tydlig klasskillnad spelar ingen roll. Lite klasskillnad har ju ingen dött av. Förenkla all retorik, som sagt. Lärare som tror att utbildning handlar om mer än att förbjuda keps i skolan kallas "flumpedagoger", politiker som oroas över den nya underklassen som håller på att växa fram kallas "kulturens smakdomare", människor som engagerar sig i ekologins och de nya sociala rörelserna är "aktivister". "Tänk inte för mycket!", säger de borgerliga. I den nya ideologin är allt enkelt: hårdare regler löser allt.

Den europeiska borgerligheten är aggressiv, revanschistisk och hänsynslös. Man står mitt i en uppgörelse med socialdemokratins jämlikhetsmakeri. Det är slut på det nu. Ojämlikheten finns och den bör gärna växa, för det skapar dynamik i samhället. Det måste bli slut på sossefieringen och de rika bör bli rikare. Som sagt, lite klasskillnad har inget dött av.

Det sociala perspektivet hos den regerande center-högern har ersatts av en snäv ekonomisk nyttomoral. Den sociala omtanken, en gång färgad av välgörenhetsideologi, har bytts ut mot övervakande kontroll, rumslig segregering och disciplinering av dem som inte svarar mot normerna.

Läraren har som förebild bytt plats med entreprenören - mer upptagen av egennyttan än av sociala och kulturella värden. Denna nya borgerlighet räknar Pia Kjaersgaard som en i familjen. Hon finns med i det segerrika mittfältet, beredd att fortsätta den nya kulturkampen!

Calle Cedergren, ÖSSK

onsdag 28 november 2007

Tack för besöket!


ÖSSK vill tacka förbundsordförande Kajsa Borgnäs och förbundssekreterare Daniel Gullstrand för ett trevligt besök. Under hela kvällen var ordet fritt och vi fick bland annat en presentation av det pågående arbetet och vilka utmaningar som står framför oss.


Nu är vi ännu lite mer taggade att kämpa emot högerregeringens orättvisor!

onsdag 21 november 2007

Förbundsordförande på besök


tisdag den 27 november kl 17:00-20:30 kommer S-studenters förbundsordförande Kajsa Borgnäs och förbundssekreterare Daniel Gullstrand på besök!

De kommer att snacka lite om förbundets verksamhet och så diskuterar vi lite och lär känna varandra. Vi kommer att hålla till på Arbetarekommunens expedition längst ner på Stortorget.

Välkommen!

SVT i topp


Att moderaterna inte ligger i fas med svenska befolkningen är ingen hemlighet. Man tycks konsekvent ha att förakt mot det gemensamma. Solidariteten vill man dumpa i papperskorgen och ersätta med vinstjagande intressen. Pengar och privatisering går före samhällsnyttan. Men moderaterna har ett problem. Svenska befolkningen accepterar inte deras politik. Vare sig det handlar om privatisering av sjukhus, skolor, våra gemensamma företag eller att skrota public service så inser väljaren att det finns ett intresse bortom aktiebolagens vinstintressen – det gemensamma intresset!

Moderaterna, med sitt ungdomsparti i spetsen, har under en lång tid haft på agendan att urholka SVT, SR och UR. Att detta skulle få demokratiska konsekvenser är solklart. Men även i denna fråga är man tvungen att sakta backa. Man har inget demokratiskt stöd i frågan.
Idag presenterade Medieakademin sin förtroendebarometer för 2007. SVT har högst förtroende av de svenska tv-bolagen, och för sjätte året i rad ökar förtroendet för SVT. Så många som 76 % har mycket/ganska stort förtroende för hur SVT sköter sitt arbete. Det är en ökning för sjätte året i rad. Motsvarande siffra för TV4, som har näst högst förtroende av tv-kanalerna, är 52%, en minskning jämfört med 2006.


Örebro Socialdemokratiska Studentklubb (ÖSSK) kommer alltid att försvara det fria ordet och public services viktiga uppdrag för demokratin.

Irakkriget på analys-bänken


I veckans avsnitt av SVT:s kulturprogram Kobra får vi en inblick i irak-krigets totala misslyckande ur ett kulturellt perspektiv. Man kan inte annat än förundras över den kulturella kontrasts som uppstår när amerikanarnas ”green zone” tonar upp likt en oas – med dess hamburgerkedjor, discon och pooler – i det av bombdåd sargade Bagdad.

Detta är första avsnittet av två där vi bland annat träffar frispråkiga författare och filmstjärnor från den krigförande supermakten USA. Varför har kriget blivit ett så fatalt misslyckande och vad törstar kulturvärlden i Irak efter just nu, är frågan man ställer sig.

Se första avsnittet här!

lördag 17 november 2007

Ta från de fattiga och ge till de rika…


…ja, att så är fallet har inte undgått någon.

Men, nu var det ju inte det som man gick till val på. Moderaterna var ju det nya arbetarpartiet. Så, vad hände med jobbskapandet?

- Torsdagens siffror från Statistiska Centralbyrån talar sitt tydliga språk. Under vårt sista år i regeringsställning ökade antalet sysselsatta med nästan dubbelt så många som det gjort under den borgerliga regeringens första år vid makten. Trots att vi inte behövde skära ner i a-kassan eller försämra i trygghetssystem ökade sysselsättningen med 153 000 från oktober 2005 till oktober 2006 jämfört med 81 000 under oktober 2006 till oktober 2007, säger Pär Nuder (s), ekonomisk talesman för Socialdemokraterna.

- Det är inte försämringar för arbetslösa eller sjuka som skapar jobb – utan investeringar i utbildning och framtidsbranscher.

Bakgrund:

AKU är SCB:s officiella arbetsmarknadsstatistik. Mellan oktober 2005 och oktober 2006 ökade sysselsättningen med 153 000 personer. Mellan oktober 2005 och oktober 2006 ökade sysselsättningen med 81 000 personer. Uppgifterna är jämförbara bak i tiden, då SCB:s omläggning går tillbaks t.o.m. 2005. Även i åldersspannet 16-64 år ökade antalet sysselsatta kraftigare under socialdemokraternas sista år än under den nya regeringens första år vid makten. OBS! Regeringen räknar med nystartsjobb som reguljära jobb, dvs nystartsjobben inbegrips i de 81 000 nya jobben som tillkommit 2006 - 2007.


torsdag 15 november 2007

Kristdemokraterna, Tro och Abort


Kristdemokraterna är ett kluvet parti, och abortfrågan är inget undantag. Ledningen och den för partiet viktiga kärntruppen (ofta fundament inom frikyrkorörelsen) står på varsin sida om stupet. Nu tycks det som om ledningen vill tvätta bort sin stämpel som abortmotståndare. Man vill bli mer ”vanlig” och detta kan paradoxalt nog - till vår glädje – straffa sig i längden.

Man kan i kapitlet som behandlar social trygghet i 1979 års partiprogram från Kristdemokraterna läsa att det sociala ansvaret ska bygga på kristna principer och samhället ska aktivt främja den kristet-sociala verksamheten. Abortfrågan kopplas samman med den så viktiga familjepolitiken och man konstaterar att en aktiv familjepolitik som främjar familjebildningen och familjelivet är nödvändig. Det framgår att mödrar, som har ett stort ansvar i familjen och bör ha mer tid med familjen och hemmet, skall ges praktiskt samhällsstöd. Den kristet ortodoxa synen på vad man ser som rätten till liv anses som en av de grundläggande principerna. Det tillsammans det centrala i att bygga en familj är grundstenarna för den abortkritik som förs fram. Givetvis grundar sig dessa åsikter i den tolkning man gör av kristna tron i klassisk konservativ anda. Man skriver att ekonomiska och sociala missförhållanden skall inte vara någon anledning till abort. Man menar vidare att en väl utbyggd familjerådgivning som skall arbeta i abortförebyggande syfte är nödvändig. En ännu klarare hållning i abortfrågan framkommer i kapitlet som behandlar rättstrygghet och kriminalvård. Där kan man läsa: “Principen om människolivets okränkbarhet måste komma till uttryck i lagstiftningen rörande abort, dödshjälp /.../". Här konstaterar man att någon form av lagstiftning mot abort är nödvändigt.

Men sedan hände något. Den allmänna opinionen blev för stark till de mer konservativa krafternas förtret.

I det nyare partiprogrammet från år 2001 har det, i det äldre partiprogrammet så viktiga ideologiska principerna, utbytts mot ett mer pragmatisk ideal. Man möts här av vad som kan tokas som en “moment tjugutvå” mellan det som borde vara idépolitiskt ideal enligt den kristna tron, som man ser sig allierad med, och det som publiceras i partiprogrammet. I det nyare partiprogrammet konstaterar man att; “Rätten till liv är den grundläggande förutsättningen för övriga mänskliga rättigheter". Man kan fortsatt läsa att det är varje värdeförankrad demokratis ansvar att värna livet allt ifrån dess tillblivelse. En abortsituation är därför en konflikt mellan rätten till liv och de blivande föräldrarnas situation i de fall man inte tycker sig ha möjlighet att förfölja graviditeten. Man konstaterar att det är omöjligt för staten och lagstiftningen att ställa sig neutrala till det etiska dilemma som abort innebär. En abort innebär att ett liv släcks.

Men, likt en dubbelmoralens absurditet, så påpekar man att lösningen på detta dilemma emellertid inte är förbud. Erfarenheten visar, vilket forskning har konstaterat, att där aborter inte är tillåtna utförs den ändå och det inte är rimligt att någon annan än kvinnan under graviditetens första fas fattar det avgörande beslutet om eventuell abort.

Detta är tillsynes goda slutsatser man tagit, men innebär stora problem för Kristdemokraternas trovärdighet.

I det nya partiprogrammet konstateras, som vi redan konstaterat, att vad man ser som rätten till liv är den grundläggande principen i samhället. Abort anser man därför är fel. Men samtidigt är man inte beredd att sjösätta dessa politiska ideal i verkligheten. Till skillnad från 1979 har man således inte längre kvar krav på lagstiftning. Man konstaterar att man har en åsikt och vilja, men inte modet att framföra dessa.

Här kan det tydas en krock mellan ideologin och strategiska anpassning. Vad man i principprogrammet ser som människans rätt till sin egna kropp tillmäts större vikt än människovärdet i den slutliga pläderingen. Detta till trots att man tidigt konstaterar att ideologiskt och är människovärdet det största som finns!

Att det skett en förändring när det gäller Kristdemokraternas relation till det kristna budskapet som grundläggande idéfundament när det gäller abortfrågan tycks uppenbart. I alla fall om man undersöker partiprogrammen. Men utöver den officiella och ofta tillrättalagda presentationen som görs i partiprogrammen så finns det en mer dynamisk debatt inom partiet om den ideologiska anpassning som skett mot det sekulariserade samhället. I bland annat Svenska Dagbladet har det under en längre tid förekommit en rad debattartiklar som debatterar huruvida den anpassning som skett varit bra eller ej - eller ännu viktigare, om det som kristdemokratiskt parti är ideologiskt och moraliskt riktig att göra denna anpassning.

Kristdemokraterna också fått kompromissa bort många frågor när de väl kom in i riksdagen. Dessa kompromisser är idag, när man åter igen sitter i regeringsställning, av högre grad. Innan man i början av 1990-talet fick en snabb opinionssvängning och i valet till riksdagen 1991 fick 7,1 % av rösterna och 26 mandat kunde man bygga sina idéer nästan helt på teori. Nu kom praktiken - med kompromisser, ansvarstagande och en sekulariseringskraft som, trots att man som parti vuxit, hade folklig majoritet. Denna språngbräda, att man kommit in i riksdagen och var på väg att bli ett etablerat parti, tycks har framtvingat en förändring. Denna förändring som skett mot en mer allmän liberal hållning och har under en längre tid fått kritik från de egna leden.

Kristdemokraterna håller på att tappa sin identitet – inget vi inom ÖSSK gråter över. I och med förändringen och kompromisserna håller man på att försvinna som profilerande pari. De tidigare (kontroversiella?) åsikterna om abort var viktigare än vad man tror. Kring dessa åsikter slöt man nämligen en, om inte allt för stor, väljargrupp. Denna väljargrupp känner sig nu sviken och funderar på anledningen till varför man ska rösta på Kristdemokraterna. Och kanske är dagens dåliga opinionssiffror ett resultat av denna utveckling?

Den medvetna strävan och tendensen med sekularisera partiprogrammet tycks vara att “bredda” partiet. Man kan fråga sig om inte kristdemokraternas troliga försök till anpassning av sin tidigt traditionellt kristna politik till en mer “anpassad” ideologi medför ytterligare ett problem. Vad skulle en anpassning för ett kristdemokratiskt parti, som säger sig vila på en kristen värdegrund, mot de andra borgerliga partierna innebära? Den kristna profilen är ju själva existensberättigandet - själva affärsidén! Att tona ner partiets kristna idébakgrund innebär att man blir ett parti bland alla de andra borgerliga partierna. För samtidigt som den traditionellt kristna idépolitiken är kristdemokraternas akilleshäl så är den kanske också deras behållning. Även om den traditionella idépolitiken inte samlar en större skala tycks den genom historien varit nog för att ge riksdagsplatser. Men om profileringen försvinner i ett försök till anpassning kommer partiet nog göra så med. Ett kristdemokratiskt parti utan kristdemokratiska profileringsfrågor har en begränsad - eller ickeexisterande - roll att fylla.

Men samtidigt är Sverige, som vi har konstaterat, ett av världens mest sekulariserade länder och kristdemokraterna vill fånga väljare. Frågan är då hur långt man kan gå i sin anpassning? Vart ligger gränsen? Tynar man bort om det blir ett av alla de andra borgerliga partierna?


Min tro och förhoppning är att Kristdemokraterna snart bara existerar i minnet.

Calle Cedergren, ÖSSK


måndag 12 november 2007

En (s)kola i nödvändig förändring

Socialdemokraternas skolpolitik pågår just nu en nödvändig förändring. Lärare, föräldrar och elever vill se en förändring och socialdemokraterna måste leva upp till denna förändring. Det är vi skylda våra väljare. Vi måste lära oss av misstagen och klargöra det självklara – att vi har den bästa skolpolitiken. En skolpolitik där eleven inte bara är ett betyg, utan en del av det demokratiska systemet.

Men förändring innebär inte att vi säljer ut vår grundsyn på skolan, lika lite som vi är rädda att ställa krav och ta tag i faktiska problem. Det handlar om tydliga mål, systematisk uppföljning och höga förväntningar. Om ömsesidig respekt för att skapa arbetsro och trygghet, och inte minst om ett tydligt och professionellt ledarskap både i skolan och i klassrummet. Vår politik bygger på en benhård övertygelse om att alla vill och kan lära.

Detta går att genomföra utan att göra skolan kall och klassindelad!

Svensk skola har mycket att vara stolt över, men har också problem. Det är lätt att man hamnar i ointressanta debatter om till exempel betyg och lärares rätt att beslagta mobiltelefoner. Det är som om vi vore emot ordning och reda, mot kunskap och som att det stora är när man får betyg. Detta gjorde att vi i senaste valrörelsen och visa en skolpolitik som inte gav någon trovärdighet.

Det var ett misstag som vi aldrig ska göra om.

Rådslagets godkännande till både tidigare betyg och fler nationella prov är bara den del socialdemokraternas förnyade skolpolitik. Vi förtydligar nu för väljarna att betyg inte är allt - den väsentliga förändringen ligger på andra områden.

Vi socialdemokrater är emot att Björklund stämplar småbarn genom att redan i första klass vilja ha skriftliga omdömen och att han "stänger dörren" för vidare studier för de som misslyckas i gymnasiet.

Läs mer om socialdemokraternas skolpolitik
här.

Calle Cedergren (ÖSSK)



söndag 11 november 2007

Jävla Sverige!

Socialdemokraterna har under hela sin tid i opposition ställt en relevant frågeställning som vi än inte fått svar på.

Hur blir det mer jobb av att straffa arbetslösa? Frågan är än mer relevant i tider av högkonjunktur. Den socialdemokratiska regeringens presstalesman 2010 kommer med stor sannolikhet (om kongressen tillåter) att heta Johan Glans – det råder det väl ingen tvekan om?

I klippet nedan kommenterar han lugnt och sansat vad han tycker om borgarnas försämringar. Vi inom ÖSSK kan inte annat än hålla med. Som om att det inte räcker med vinterkylan, nu har vi en borgerlig regering också!

onsdag 7 november 2007

Beställ sosseprylar!


Har Du ett omåttligt stort behov av att visa att Du är sosse? Lugn bara lugn. I sossebutiken kan Du beställa prylarna som gör Dig till en vandrande reklampelare.

Vad hände med utanförskapen, Reinfeldt?


I den borgerliga valpropagandan användes konsekvent siffror mellan en miljon och en och en halv miljon för att precisera det antal svenskar som lever i någon form av utanförskap. Tydligen ingick också jag som student i denna utanförskap.

För att komma upp i siffror på bortemot en och en halv miljon - förutom öppet arbetslösa och arbetslösa i åtgärder - räkna man också in alla som är sjuka, förtidspensionerade, studerar, är föräldralediga, tjänstlediga, hemarbetande och sitter i fängelse.

Hur kan att vara med sina barn vara utanförskap? Hur kan att studera för framtidens behov vara utanförskap?

Nej, så är inte fallet.

Vi är alla medvetna om att i ett socialdemokratiskt samhälle är arbetet grunden. Men det tar inte stopp där. Ett samhälle är inte bra bara för att alla arbetar. Det är inte så man mäter välfärd. Det är inte så man mäter framgång.

Att vara ledig är i många fall ett sundhetstecken för en modern ekonomi. I en sund ekonomi har man råd med att många har möjlighet att ta föräldraledigt eller tjänstledigt, att studera, att vara sjukskrivna när de är sjuka.

Inte ens i en socialdemokratisk vision om full sysselsättning kan man helt tänka bort arbetslösheten, d v s den som beror på en naturlig strukturomvandling. En viss arbetslöshet är enligt nationalekonomerna positiv. Vi går mellan olika jobb – söker oss dit vi trivs och gör mest nytta.

Däremot måste långtidsarbetslösheten utraderas. Den är belastande och förstörande. Sedan högerpartierna tog makten så har långtidsarbetslösheten stigit! Den goda och utvecklande arbetslösheten har minskat, medan den onda har stigit. Utanförskapet har igenom högerns politik en reell!

Reinfeldts recept mot utanförskap smakar illa. Rikare blir allt rikare och förmögenhetsklyftorna vidgas. Är det verkligen så vi bryter den så kallade utanförskapen?

Calle Cedergren, ÖSSK

Moderaternas historia

Historia är kul, lärorikt och intressant. Så även moderaternas historia.

Laga nu till något gott, luta dig tillbaka, samla släktingarna och sug åt dig av denna dokumentär som handlar om just moderaternas historia.

Mycket nöje!

tisdag 6 november 2007

Carl Bildt har svårt med alla lögner


Ja, nu för tiden är det så mycket skandaler inom moderaterna och att man glömmer de gamla skandalerna. Kommer Ni ihåg vår utrikesminister Carl Bildt?

Större delen av tiden på sin ministerpost har Bildts fått utstå omfattande kritik angående sitt sätt att sära på hans privata affärsintressen, intressen i Ryssland och Sudan via aktier och optioner i företagen Lundin Petrolium och Vostok Nafta, med sin ministerpost.

Till slut blev så mycket lögner att hålla reda på att hjärnan för ett ögonblick sa ifrån.

Reinfeldt ställs till svars


Moderaterna är ett parti i kris. Väljarna känner sig lurade. Ministrar avgår snabbare än vi hinner blinka. Politiken de driver är nedlåtande - utan visioner, utan hopp, utan tro på människan. Den moderata politiken präglas av misstanke mot svenska folket. Moderata högerpolitiken präglas av att den starke får mer och den svaga mindre. Allt detta medan man själv skor sig och utnyttjar svart arbetskraft.

Bilden av de "nya" moderaterna visade sig (föga förvånande) vara uppbyggt av lögner och moraliskt förfall. Vad man glömde bort var att efter valet kommer en regeringstid. Det som stod på pappret skulle upp i ljuset. Det visade sig att man inte bara hade paketerat hela politiken i lögner - men saknade också en ledare.
Alla skandaler är ett bevis på att politik och ledarskap handlar om genuint menande - inte floskler och stora oskyldiga hundögon. Det glömde Reinfeldt bort. Priset får han nu betala.

Mona Sahlin skriver i ett pressmeddelande:

"Fredrik Reinfeldts hantering av krisen om krishanteringen inger inte förtroende. Statsministern har hittills inte imponerat. Detta duger inte!" /.../ Som statsminister måste han ta oklarheterna om sin statssekreterares ansvar och beteende på allvar, bringa klarhet i jouransvaret den beryktade kvällen och ta tydliga initiativ för att återskapa det tappade förtroendet. Det är viktigt för hela statsförvaltningens anseende."

onsdag 31 oktober 2007

Statssekreterare + Politisk reporter = ?

Ännu en gång ifrågasätts högerregeringens ledaregenskaper. Denna gång handlar det om en intim händelse mellan Reinfeldts statssekreterare och en politisk reporter från Nyheterna på TV4.

ÖSSK undrar:

När ska alla skandaler ta slut?
Vem hade hand om krisberedskapen under krogbesöket?
Varför vägrar Reinfeldts uttala sig i frågan?

Så länge inga klara besked ges lär vi se mer snaskiga rubriker i kvällspressen.

Ungas boende åter en klassfråga!


Det är sällan vi i dagens debatt använder oss av ordet ”klass”. Men dagens bostadspolitik är på väg att åter igen bli en klassfråga!

Senast i ordningen att vifta med varningsflaggen är Trä- och Möbelindustriförbundet. Stigande priser på byggmaterial, brist på kompetent arbetskraft, kapacitetsbrist i företagen och att det är svårt att få tag i mark att bygga på.

De flesta kalkylerna visar att det behövs mellan 40.000 och 50.000 nya bostäder de kommande åren. Ur ett internationellt perspektiv bygger vi väldigt lite i Sverige.
Den som tittar på befolkningsutvecklingen de närmaste åren ser att det är stora kullar med 20-24-åringar som snart behöver egna bostäder. Men det är främst dyra småhus och bostadsrätter som kommer att byggas framöver!

- Vi har ett jätteproblem med att klara bostadsförsörjningen för de unga, eftersom de mellan 20 och 24 är 30.000 fler de närmaste åren, säger Ronnie Andersson på TMF till Dagens Nyheter.

Byggandet av hyresrätter är det som först tar stryk och därmed missgynnas de som är på väg in på bostadsmarknaden menar experter på området.

Vi inom ÖSSK delar Hyresgästföreningens och ungdomars oro. Det finns anledning till att vara mycket kritisk till den bostadspolitik, eller brist på bostadspolitik, som högerregeringen driver.
Utvecklingen är katastrofal för unga som vill flytta hemifrån och ta ett jobb. Dessutom är det en katastrof för tillväxten, eftersom företagen får problem att växa när det inte finns bostäder att hyra på orterna.

Det är tragiskt att man tagit bort det som gjorde att hyresrätter kunde vara lika konkurrenskraftiga att bygga som andra boendeformer. Vi har redan för få hyresrätter i Sverige!

måndag 29 oktober 2007

Brottet var hunger


Ådalen 1931. En del av arbetarrörelsens historia. Här dödades fem personer av militärens kulor. På minnesstenen kan man läsa: Här vilar en svensk arbetare. Stupad i fredstid. Vapenlös, värnlös. Arkebuserad av okända kulor. Brottet var hunger. Glöm honom aldrig.

Arbetarrörelsens historia är en rik källa till kunskap om det förflutna. Den kunskapen är en viktig förutsättning för att förstå och kunna påverka vår nutid.

Sedan Socialdemokraterna bildades 1889 har mycket hänt. Socialdemokraternas arbete har lett till att Sverige blivit en demokrati och en av världens främsta välfärdsnationer. I över hundra år har Socialdemokraterna stått upp för frihet, jämlikhet, solidaritet och demokrati i Sverige och resten av världen.

Vi en har en skyldighet att minnas vad generationer av arbetare innan oss har offrat för att vi ska ha det vi har idag.

Lär mer om arbetarrörelsens historia på:

…och kom ihåg! Utnyttja biblioteket för att finna mer spännande om arbetarhistoria.

Sossarna på YouTube

ÖSSK vill bara påminna alla vilsna själar ute i höstmörkret att Socialdemokraterna, som första och enda riksdagsparti, finns på YouTube. Adressen är http://youtube.com/socialdemokraterna

Senaste utspelet är från Sven-Erik Österberg som kommenterar nyheter i jobbpolitiken inför valet 2010.

En serie som piggar upp

Under högerregeringens styre är det inte roligt. Men det kommer bli ändring på det till valet 2010. Fram till dess får vi roa oss bäst vi kan!

Varför inte lätta på stämningen lite genom att varje dag läsa en ny knasig, absurd och sarkastisk serie från wulffmorgenthaler-gänget?

De danska genierna bakom serien får garanterat din dag, även under borgerligt styre, att bli lite soligare.


Wulffmorgenthaler.com

torsdag 25 oktober 2007

MUF:s André Assarsson är rädd


André Assarsson, som sitter i MUF:s förbundsstyrelse, är rädd. Han är rädd för Per Nuder, säger han. Han har ju en ” /…/ läskig människosyn som skrämmer mer än spöken, häxor och troll tillsammans”. Ja, livet är inte lätt.

Men vad är det då han är så rädd för?

Socialdemokraternas prioriteringar är tydliga: Rättvisa och trygghet, eftersom Sverige vinner på det. Och sedan tre saker till: Utbildning, utbildning och utbildning. Och det leder till vad lilla Kalle Bildt brukar säga: Jobb, jobb och jobb. Framtidens jobb ligger inte i skatterabatten på hushållsnära tjänster. Det är inte med skinande hem och slätklippta gräsmattor som man konkurrerar på den internationella marknaden.

Nej, vi socialdemokrater är inte rädda för Per Nuder. Däremot är vi rädda för vad som händer med de 350 000 människor som står utanför a-kassan, för att de inte har råd att vara med, när lågkonjunkturen kommer.

Som Mona Sahlin sa: "Politik är att välja, och ni valde bort rättvisa och trygghet." Men hur kan en människa ligga så otakt med tiden som André Assarsson? Hans egen förbundsordförande har nog svaret. Men tyvärr ingen lösning.

I DN-debatt skriver han bland annat:

”Genom vår nyliberala trångsynthet har vi tappat kraft som företrädare för unga människor. Jag blir orolig när jag ser hur Moderata ungdomsförbundet har utvecklats på senare år. Vi har blivit alltför snävt nyliberala. MUF har demonstrerat trångsynthet i integrationsfrågan och blundat för invandrarnas problem. Vi har spelat rollen av djävulens advokat vilket har gjort MUF irrelevant. Vår identitet som ideologisk vakthund har berövat oss kraft och genomslag bland ungdomar. MUF har alldeles för få tjejer som medlemmar och det finns en trist och omodern grabbighet i förbundet.”

Nej, André. Du behöver inte vara rädd för Per Nuder. Det du ska vara rädd för är MUF:s cyniska människosyn. Det skrämmer mer än spöken, häxor och troll tillsammans!

onsdag 24 oktober 2007

Religionen hotar skolan


Socialdemokraterna har i utbildningsutskottet tagit ett utskottsinitiativ. Meningen var att snabbehandla den aktuella frågan om att all undervisning ska vara icke- konfessionell och baseras på vetenskaplig grund. Den borgerliga majoriteten i utskottet avslog begäran.

Hur är det med de hårda nyporna som vår utbildningsminister försöker visa? På regeringens hemsida presenterar han sin slogan; "Att ställa krav i skolan är att bry sig". Men tydligen är inte att ha en vetenskaplig och religiöst obunden undervisning ett krav. Hyckleriet forsätter (inte helt överraskande) med andra ord!

Det är häpnadsväckande att borgarna tycker att det räcker att frågan lyfts in i skollagen. Det betyder att riksdagen kommer att ta ställning till frågan först 2009. Men problemet är akut. Därigenom sviker högerregeringen de barn som idag går i skolor där all undervisning inte baseras på vetenskaplig grund. Hur många barn ska drabbas medan den borgerliga majoriteten drar ut på frågan?

Skolan i Sverige har ett ansvar – och det ansvaret vilar på humanistiska grunder, inte religiösa. Detta måste vara solklart!

Humanism och humanist är ord som används i flera betydelser. Men humanismen som livssyn står för ett tydligt ställningstagande. Den sätter människan och människovärdet i centrum. Den förenar medmänsklighet och förnuft i en strävan att skapa ett bättre samhälle, där ansvaret läggs på människan själv. Demokrati och mänskliga rättigheter är universella värden som måste gälla alla människor, oavsett var man råkar leva.

Grundläggande för humanismen är kritiskt tänkande och en vetenskaplig kunskapssyn. Humanismen är en sekulär - icke-religiös - livssyn som anser att det inte finns några förnuftiga skäl att tro på religiösa dogmer, gudar eller övernaturliga förklaringar av tillvaron. Humanister har en kritisk inställning till alla former av religion, nyandlighet och ockultism.

Religionen är en privatsak. Den ska inte utövas innanför skolans väggar!


Calle Cedergren, ÖSSK

tisdag 23 oktober 2007

Dags att protestera!


I dagarna har Hyresgästföreningen dragit igång sin kanske viktigaste kampanj någonsin.

Inom de närmaste fem åren är det 636 000 unga som vill flytta hemifrån. En stor del av dem kommer att studera och en majoritet av dem önskar bo i en hyreslägenhet. Det ger dem en frihet att välja var man ska arbeta och plugga de första åren i eget boende. Hyreslägenheter måste kombineras med rimliga hyror så att vanligt folk har råd att bo.

De som bestämmer över politiken måste ta sitt ansvar för bostadsfrågorna. Högerpartierna har sakta men säkert påbörjat en renodling av vårt boende. Från att haft en bostadspolitik där flera boendeformer varit viktigt går vi mot en utveckling där privatisering och pengar styr framför samhällsnyttan.

Inga rika föräldrar? Synd. Hur ska då en student ha råd med en dyr bostadsrätt som utflyttad? Vill vi ha en lånekarusell med dyra lån hos privata banker bara för att vi inte får hyra längre? Hur påverkar det vår samhällsekonomi? Och hur påverkar det vår privatekonomi? Ett tryggt och billigt boende är grunden för en säker, utvecklande och stabil arbetskraft. Samhället tjänar på en solidarisk bostadspolitik!

Bostadspolitiken är som sagt oerhört central och viktig. Hotet är här och nu. Aldrig någonsin har vi stått inför en sådan osolidarisk, oekonomisk och osund bostadspolitik.

Tiden är knapp! Dags att agera!


Gå in på http://hallapolitiker.se/ och protestera med ett brev till de borgerliga politikerna.


"Min väg, mina val"


Idag släpps under stor mediebevakning Göran Perssons nya bok ”Min väg, mina val”.

Om Göran Persson finns det många åsikter. Hans skarpa intellekt, retoriska förmåga och detaljerat kunnande är erkänt. Han var en ledare med en plan. I detta låg hans styrka, men också hans svaghet.


Anklagelser om att han är maktmänniska, självgod och kallt beräknande är inte ovanliga. Alla har en åsikt om vår före detta statsminister. Intresset kring Persson var stort under statsministertiden – men idag ännu större. Så visst har han påverkat oss. Kanske mer än någon annan i modern historia.

Frågan är hur han själv sett på sin tid som statsminister. Att han i typisk Perssonmanér ser sig själv som en viktig bricka i Sveriges stadskick förstår vi genom titeln ”Min väg, mina val”. Dock säger han sig genom boken inte vilja spegla sig själv utan de andra som påverkat honom.

Vad vi än tycker om honom blir det med all säkerhet en spännande läsning.

Så här skriver Albert Bonniers Förlag inför boksläppet:

Hur kom det sig att Göran Persson blev tvungen att ge Fidel Castro en lektion i marknadsekonomi? När gick Gudrun Schyman verkligen för långt? Och varför drunknade Carl Bildt i en talarstol?

Göran Persson befann sig i Sveriges absoluta maktcentrum i tolv år. Nu berättar han öppenhjärtigt och personligt om tiden vid makten. Om hur han färdas från kommunhuset i Katrineholm till FN-skrapan. Om blockpolitiken, de andra partierna och dess företrädare. Om de svåra kriserna: chocken och sorgen efter mordet på Anna Lindh och hur han tacklade kritiken och frustrationen efter tsunamin. Om arbetslösheten som man inte lyckades få ner till fyraprocentsmålet förrän efter det förlorade valet. Om miljöengagemanget.

Göran Persson tar oss med på möten med svenska och utländska makthavare, ger sin personliga bild av dem och berättar anekdoter från deras möten. Nu får vi veta vad han egentligen tänkte men inte kunde säga då. Ingen svensk statsminister har skrivit ned sina minnen så snart efter att han lämnat makten. Göran Perssons bok är därmed helt unik och ett måste för alla som intresserar sig för svensk politik och vår plats i världen.

måndag 22 oktober 2007

Kungen har också sina laster

Snart är det dags för den stora och fina Nobelfesten. Tillställningen är förvisso vacker, men ändå ganska tråkig och formell. Ja, det är ju givetvis en gissning, då vi inom ÖSSK inte blivit bjudna av någon besynnerlig anledning. Men bra är väl det så att vi inte hamnar i knipiga situationer som, ja, kungen!



ÖSSK tycker i detta fall lite synd om kungen. Visst ska han väl få ta en "ciggepluring" utan att skämmas?!

Däremot finns det andra saker som han borde tänka igenom. Som exempel kan nämnas: Vem har valt honom till kung? Inte du. Inte jag. Och ingen annan för den delen. Det är något att skämmas över!

fredag 19 oktober 2007

Hitta logiken, den som kan


"Fler människor i arbete" vrålar moderaterna och slår på stora trumman. I samma andetag föreslår man införandet av ett kommunalt vårdnadsbidrag.

Hitta logiken, den som kan.
Ta trängselskatten (alltså avgifterna för att få köra bil i Stockholm innerstad). Moderaterna var kraftigt emot införandet av den. Täbys moderata kommunalråd Filippa Reinfeldt talade rörande om ensamstående mammor som inte längre skulle kunna köra sina barn till fotbollsträningen. Snyft. En moderat intresserar sig för fördelningspolitik och fattiga barnfamiljer! Men varför avskaffade då Stockholmsmoderaterna den avgiftsfria sjukvården för barn?

Hitta logiken, den som kan.

I Stockholm införde man zonindelad kollektivtrafik. Längre resor nu blir dyrare. Detta drabbar alla låginkomsttagare över huvud taget. För i det segregerade Stockholm är det ju hushåll med låga inkomster som dominerar i de bostadsområden, som ligger längst ut från centrum. Och det slår mycket hårdare än vad trängselavgifterna gjorde.

Hitta logiken, den som kan.

Trängselavgifterna var tänkta att användas för att förbättra kollektivtrafiken. Alltså är det vettigt att koppla de höjda avgifterna för bilismen till satsningar på bilismens alternativ, kollektivtrafiken. Men moderaterna vill bygga ut motorlederna kring Stockholm. Med andra ord, de avgifter som tas ut för att dämpa biltrafiken på ett håll ska användas för att öka den på andra håll.

Hitta logiken, den som kan.

Nej, det finns ingen logik. För vad man än säger så ljuger intresset aldrig.

Har miljöpartiet fått storhetsvansinne?


Ibland kan det vara jobbigt att vara den äldre av syskonen. Men vet liksom lite bättre. Man har lite mer erfarenhet. Men man får också ta hand om de yngre syskonen när de gör bort sig.

Så också inom politiken.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson vill att bara socialdemokraterna och miljöpartiet ska bilda regering 2010. Vänsterpartiet ska inte vara med. Då kan man fråga sig när socialdemokraterna och miljöpartiet fick den majoriteten? Dags att dra i nödbromsen och inte göra bort sig!

Det är tre år kvar till nästa val. Mycket kan hända. Idag har oppositionen medvind - men inte är det miljöpartiets förtjänst. De har varit osynliga och måste nog snarast tänka på att komma över fyraprocentspärren. De tycks dock ibland tro att de har 30 procent av rösterna. Nej, så är inte fallet.

Men vänta! Nu måste vi ändå rätta oss lite. Förlåt, helt osynliga har miljöpartiet inte varit. Då och då radar man upp sig med sina nya högerkompisar framför rådhusen runt om i Svea rike. Om de tror att det är bästa sättet att ragga på socialdemokraterna så tror de fel.

Miljöpartiet har i riksdagen förespråkat idéer om arbetsrätt, friskolor och energi som både socialdemokrater och vänsterpartister ogillat starkt. Så vem som kan komma överens med vem om vad återstår nog att se.

Det är mycket nu


Vi sossestudenter på Örebro Universitet är som vanligt på gång - aktiva, fokuserade, inspirerande, diskuterande, delegerande (va?)… Jaja, här är i alla fall ett försök till en pedagogisk lista om vad som komma skall för oss sossestudenter i Örebro.


Aktuellt för ÖSSK:

Onsdagen den 24 oktober, FN-dagen.
Mellan 9:30-13:30 kampanjar vi i Krakafoajén med bland annat bokbord. Troligtvis invigs också de väl urtvättade och knappt röda fanorna för att sätta lite färg på tillställningen. Mer finslipande planering sker på ordinarie möte tisdag den 23 oktober.

Tisdagen den 6 november, Tage-dagen.

Kampanj för Tage Erlander och idén om den öppna högskolan. Fokus ligger på det utbildningspolitiska temat och vikten av utbildning till alla.

S-studenters förbundssekreterare besöker oss under dagen och schemat ser ut som följer:

kl. 09-13:30 kampanjar vi i Krakafoajén

kl. 14-15 kommer Bjurström förbi och snackar utbildning med alla som vill

kl. 15-16 har vi tid att hitta på något kul med Daniel

Övrigt.

Tisdagen den 23 oktober, Örebro Stadsbibliotek, kl. 18.30. ETC:s chefredaktör Johan Ehrenberg kommer till Örebro Stadsbibliotek och håller en föreläsning under temat "våga vägra vara borgerlig". Gå in på http://www.etc.se/ för mer information eller besök http://www.tankarnastradgard.se/ för hela programmet.

måndag 15 oktober 2007

Bill Clinton exklusivt i Agenda

SVT:s program Agenda sände nyligen en exklusiv intervju med före detta president Bill Clinton. Här berättar han om vad som gått snett i den amerikanska utrikespolitiken, om att Sverige aldrig bör sälja ut sin sjukvård och om sin relation till kvinnor.

Se inslaget! (Windows Media Player/RealPlayer)

Klasskillnad i gästarbetares boende


Utländska arbetare tvingas bo på förbjudna industriområden, i husvagnar och på hälsofarliga platser. I majoriteten av landets kommuner vet man inte hur arbetarna bor. Sveriges Radios program Kaliber har gjort en enkät bland 200 av landets miljöinspektörer och den visar på att vi fått ett kategoriserat boende med den utländska arbetskraften. Kategoriserat i den meningen att utländska arbetskraften nästan utan undantag lever under dåliga förhållanden.

- Vi har vridit klockan tillbaka 100 år, säger inspektör Hans Nilsson i Höganäs.

Kartläggningen visar att arbetarna i många fall inkvarteras i farliga boenden, till exempel på ett industriområde, med dåliga utrymningsmöjligheter, och i smutsiga bostäder utan ordentligt kök eller badrum. Undersökningen visar även att hälften av kommunerna sällan eller aldrig inspekterar bostäder för tillfällig arbetskraft. Detta borde ligga i statens, kommunens och fackets intresse! Men framför allt är det arbetsgivarna som måste ta sitt ansvar och inse att även gästarbetare är människor. De ska ha acceptabelt boende, svensk lönesättning med svenska villkor!

Maria Fänge är en av de inspektörer som blev inkopplad av polisen efter att en utländsk arbetare i vintras dog i en husvagn. Hon beskriver en gräslig plats med förfallna husvagnar, skräp, smuts, sopor och avföring.

Låt dessa händelser ge oss en tankeställare. Situationen är någonting som vi måste ta tag i och ägna lite mer uppmärksamhet åt. Minst sagt.

fredag 12 oktober 2007

Miljöarbete gav fredspris

Al Gore tilldelas Nobels fredspris 2007. Han har öppnat för en djupare diskussion om klimatkrisens samband med ökade spänningar i världen som på sikt inte bara utplånar livsmiljön, utan också riskerar leda till våld och konflikter. Att han gjort så att miljöproblematiken kommer upp på agendan Nordamerika är en viktig bidrag i sig.

Naturkatastrofer, ökenspridning och stigande havsnivåer skapar nationella oroligheter som snabbt får globala konsekvenser. Vi ser hur förbränningen av fossila bränslen - som står för 90 % av jordens energiförsörjning - och inte minst beroendet av olja och gas skapar säkerhetspolitiska kriser och upptrappat våld.

Detta är ännu ett bevis på att politik måste vara långsiktig. Snabba vinster är varken något miljön eller ekonomin tjänar på.

Den ökande koncentrationen av exportländer medför politiska risker och belastningar på sjöfartsleder och distribution. Lösningen heter energiomställning, satsningar på förnybart och energieffektivisering - det har Al Gore och IPCC fått allt fler att inse vilket gör honom till en värdig pristagare.

En intressant iakttagelse är att samma dag som Al Gore får fredspris för sitt miljöengagemang så meddelas att en av Sveriges större energiförbrukare, lastbilstillverkaren Volvo, tagit det politiskt kontroversiella beslutet att inte längre att köpa kärnkraftsel. Från och med nästa år kommer en stor del av Volvos ener­giförbrukning att komma från vattenkraft. Men vattenkraften är också en energikälla där det finns miljöproblem.

Detta är ett steg i rätt riktning – men mer pengar måste satsas på ny teknisk utveckling, något som socialdemokraterna tagit vara på i sin skuggbudget!
An Incovenient Truth. Al Gores film om global uppvärmning som senare gav honom Nobels fredspris.

tisdag 9 oktober 2007

Michael Moore till attack mot Reinfeldt



Sjukvård handlar alltid om pengar, men är i USA mer än på andra håll en fråga om den privata ekonomin. Där kan den som skadar handen behöva titta i plånboken för komma fram till vilka fingrar han ska rädda. Michael Moore belyser just detta i sin nya dokumentär Sicko.

Filmen är drastisk, underhållande och allvarlig. Moore presenterar slående exempel och åker sedan till andra länder för att se hur välordnat allt skulle kunna vara.

Men vad tycker Moore om Reinfeldts privatiseringen av vår gemensamma sjukvård?

- Jag blir oerhört ledsen när jag hör att man säljer ut sjukvården. Allt som är bra med allmän sjukvård hade sitt upphov i Skandinavien. Men jag tror inte svenska folket kommer tolerera detta. Ni kommer att rösta bort dem, säger Moore till TT Spektra.

Moore, vi inom ÖSSK är lika ledsna som du. Och ja, du har rätt! Vi tolererar inte detta och 2010 röstar vi bort dessa sjuka borgar-idéer!





Ja, vad hände med de nya moderaterna? De visade sig vara lika gamla och falska som de alltid varit.

Socialdemokraterna försvarar hyresrätten!

Högerregeringen verkar inte förstå allvaret med den politik de för. Bland oss studerande finns det en oro över hur vi ska ha råd med hyran i framtiden. Högerregeringens politik att försämra stödet till nybyggandet och sälja ut den gemensamma hyresrätten gör att denna oro nu, om någonsin, är befogad!

Därför är det med glädje vi ser att Socialdemokraterna gör en kraftfull satsning på bostadspolitiken i skuggbudgeten. Ett nytt investeringsstöd som stimulerar miljövänliga hyresrätter och ett första steg i miljardsatsning för attraktiva boendemiljöer i miljonprogrammen är några av nyheterna.

På grund av den borgerliga politiken så har byggandet av hyresrätter minskat dramatiskt och hyrorna höjts. Detta medan Reinfeldts rikemansidyll Täby fått väsentliga ekonomiska lättnader. Men det är inte fina villor som studenter och unga efterfrågar - det är fler hyresrätter som behövs!

Socialdemokraterna tar nu det första steget för att skapa attraktiva boendemiljöer i miljonprogrammen. Vi vill satsa på att skapa levande centrum, upprusta husen, möjliggöra vackra miljöer och en god infrastruktur. Bostadspolitiken ska vara till för alla. Inte bara till de rika Danderyd och Täby.

För oss i Örebro Socialdemokratiska Studentklubb (ÖSSK) är inte bostaden bara en handelsvara, utan också en social rättighet. Högerregeringen vill ta bort målet om att alla ska ges förutsättningar att leva i goda bostäder till rimliga kostnader vilket bara kommer ge ökade orättvisor.

Örebro Socialdemokratiska Studentklubb gläds åt Socialdemokraternas satsning efter valet är vunnet 2010. Fram till dess kommer vi aktivt kampanja mot borgarnas försämringar och kämpa för allmännyttan och hyresrätten!

Rätten att hyra!

I dagarna så träffade jag min vän från gymnasiet. Hon och hennes man hade blivit vräkta från sin lägenhet i Manchester i England. Hyresvärden hade inte bara vräkt dem utan också tagit över deras möbler. Cecilia och hennes man bodde i en så kallad ”ägarlägenhet”. Nu har hon återvänt till Sverige och bor för tillfället med sin man hos sina föräldrar…

Jag har lyssnat på föreläsningar av Hgf (Hyresgästföreningen) de senaste veckorna. Här pratar man bland annat om det obehagliga med just ”ägarlägenheter”. I denna hyresform så äger en person huset och bestämmer själv när och hur han/hon vill hyra ut lägenheter – och till vem. Som hyresgäst bor man mycket osäkert, precis som Cecilia, som abrupt blev vräkt. Vår regering verkar inte har förstått det osäkra med detta utan vill utreda hur exempelvis den samhälleliga allmännyttan i Sverige ska ersättas med bland annat just sådana lägenheter. I ett sådant land blir det osäkert att bo. Hgf värnar om rätten att kunna hyra, vi vill verka för att alla människor ska få en hygglig levnadsstandard! Och att det ska finnas bostäder att hyra oavsett var i livet man befinner sig.

Vi i Hgf kämpar mot en regering som motverkar hyresrätten så kraftigt att man tagit bort ett flertal bidrag som underlättar att just bygga nya hyreslägenheter. Detta till förmån för att istället kunna bygga fler dyra bostadsrätter. Detta behöver dock inte innebära att Hgf är strikt emot att man också kan ha rätta att ”äga” sin lägenhet, bostadsrätten. Denna bostadsform kan också innebära det bästa, beroende var man är i livet. Men vi kämpar för rätten att hyra under vettiga villkor! Regeringen har jämte att ta bort bidrag också underlättat lagen för att sälja ut och ombilda hyresrätter till bostadsrätter och i framtiden också exempelvis ägarlägenheter. Detta vill vi motverka, vi tror inte att utförsäljning av hyresrätter gör att vi får ett mer integrerat boende bara för att några blir erbjudna att köpa sin lägenhet! Det måste ske med andra medel, exempelvis en integrerad skola, offentlig och kommersiell service i området, jobb och kommunikationer!

Kom med oss i kampen för rätten att hyra – och för hyrestaket, att det ska finnas en gräns för hur höga hyror man får ta ut! Regeringen har föreslagit många andra idéer som försämrar och hotar de båda och kampen måste gå vidare!

Lina Linder, ÖSSK och aktiv i Hyresgästföreningen

Bojkotta Olympiska spelen i Peking

Demonstranterna i Burma har gett upp och juntan sitter säkert kvar vid makten. Redan i inledningen av proteströrelsen talades det mycket om den kinesiska regeringens inflytande över Burma. Militärerna i den gömda huvudstaden Naypyidaw lyssnar inte på omvärlden, utom möjligtvis på Kina. Därför har en handfallen omvärld försökt sätta press på Kina att agera kraftfullt mot Burmas militärjunta med bland annat hot om bojkott av OS i Peking. Det har varit fruktlöst.

Vi är många som länge försvarat Olympiska kommitténs beslut att ge Kina Olympiska spelen. Vi har gjort det med en naiv övertygelse om att den uppmärksamhet som värdnationen får innan, under och efter tävlingarna skulle förändra attityden hos diktaturen och att det skulle främja demokrati och mänskliga rättigheter. Regimens agerande under krisen i Burma motbevisar dock den övertygelsen, Kina kommer inte att förändra sin inställning och landet kommer inte demokratiseras med hjälp av Olympiska spelen. Istället har Kina blockerat FN:s möjligheter till sanktioner mot Burma och, åtminstone inte officiellt, lyft ett finger för att stödja proteströrelsen.

Risken är mycket stor att OS 2008 blir en upprepning av OS 1936. En vidrig diktatur får en fantastisk möjlighet att på världens främsta scen framställa sig själva i god dager med en statlig propagandamaskin. När försöken att få Kinas regim till förändring uttömts och inte längre kan ses som framgångsrika måste omvärlden göra verklighet av hotet om bojkott. Den punkten har nåtts.

Thomas Bergh, ÖSSK

fredag 5 oktober 2007

Sverige tjänar på rättvisa


Idag presenterade Pär Nuder (s), ekonomisk politisk talesman, socialdemokraternas svar på högerregeringens ekonomiska katastrofpolitik. Budgetmotionen är ett modernt och konkurrenskraftigt alternativ värdigt ett land som inte tror att framtiden är bakåtsträvande låglönejobb.

Pär Nuder kommenterar budgeten:

-Den borgerliga regeringens politik riskerar att slita sönder samhället. De redan välbeställda får gigantiska skattesänkningar, sänkningar som ska betalas av vanliga löntagare. Det är en orättvis politik.

-Sverige har inte råd att ställa människor åt sidan. Under rådande högkonjunktur har vi stora möjligheter att få dem, särskilt de många unga, som står långt från arbetsmarknaden tillbaka i arbete. Den chansen vill vi ta vara på!

-Varje tid kräver nya lösningar. Men förnyelse kan aldrig bli detsamma som en orättvis, oansvarig och omodern politik.

torsdag 4 oktober 2007

Öppet brev till Staffan Werme

Hej Staffan!

Med anledning av din videoblogg den 27 september 2007 har jag en fundering.

Du säger att vi måste ha en mångfald i bostadsbyggandet. Fler bostadsrätter, hyresrätter och egnahem. Så långt allt bra. Men du konstaterar i samma andetag att hyresrätter i Grenadjärstaden inte är en bra idé. Ursäkta om man blir förvirrad.

Att bygga hyresrätter i just Grenadjärstaden skulle, som du själv efterlyser, öka mångfalden i bostadsbyggandet. Att både ha hyresrätter och bostadsrätter är mer mångfald än att bara ha bostadsrätter. Enkelt.

Nya siffror från Hyresgästföreningen visar att bostadsmarknaden blir allt mer segregerad. Speciellt svårt är det för oss unga som inte har råd med dyra bostadsrätter. Men positiva initiativ till brytning av denna segregation är tydligen inget som intresserar dig?

Örebroarna, liksom vi inom Örebros Socialdemokratiska Studentklubb (ÖSSK), är oroliga över denna utveckling. När området nu nästan enbart kommer att bestå av bostadsrätter så kommer det öka segregationen.

Men ponera att Du också är orolig över denna utveckling. Om så är fallet antar jag att du håller med om den kritik som framförs i ÖSSK:s blogg?


Calle Cedergren, ÖSSK

Ett kallare Sverige

ÖSSK vill uppmana till reflektion. Alla skandaler till trots – vad har nya högerregeringen uppnått nu lite mer än ett år efter valet? Statsminister Fredrik Reinfeldt och hans partikollegor bjöd den 17 september in till hyllning av sig själva på Norrmalmstorg i Stockholm.

Vad ska du fira, Fredrik Reinfeldt?

· Att rikare blir rikare
· Att arbetsmarknaden blir otryggare
· Att räntorna stiger och det blir dyrare att bo
· Att 300 000 tvingas lämna arbetslöshetskassen
· Att svårt sjuka får mindre att livnära sig på

onsdag 3 oktober 2007

Avgå Mats Odell!


Skandalerna i högerregeringen avlöser varandra på löpande band. Den ena spektakulära händelsen överträffas av den andra. I dag frågades finansmarknadsminister Mats Odell (kd) ut i riksdagens näringsutskott. Frågorna handlar självklart om utförsäljningen av statens företag - våra företag - till privata aktörer. De gemensamma värdena och den ekonomiska logiken har cyniskt satts åt sidan för att prompt, i nyliberalismens namn, privatisera.

I fredags kom förödande kritik mot investmentbanken Carnegie – styrt av Odells kompisar som ska rea ut våra gemensamma företag. De hade övervärderat sitt företag något kopiöst för att få ut mer bonus. Kanske årets största skandal inom den svenska finanssfären. I måndags avgick företagets förra chef, Karin Forseke, från jobbet som rådgivare till Odell. Att Odells statssekreterare Urban Funered – lika insyltad i skandalen som Forseke – senare avgick var en självklarhet.

Odells okunnighet i de ekonomiska frågorna är skrämmande uppenbar. Men likt en man utan självinsikt är han helt oförstående. Ett löjes skimmer sprider sig kring Odell när han inte själv är medveten om sina uppenbara tillkortakommanden. Men kritiken mot Odell handlar inte om partipolitik. En stor del av kritiken mot statens roll i Carnegie-affären har formulerats av tidningarnas ekonomireportrar, normalt ingen socialistisk stormtrupp.

Högeregeringen drivs av politiska dogmer. Utförsäljningen kommer att stå skattebetalarna dyrt. Ingen storägare skulle annonsera ambitionen att sälja innehav i den här storleksordningen och ingen skulle presentera en tidsplan eller ett tänkt pris.

Våra företag, som står på utförsäljningslistan, har viktiga samhällsfunktioner och drar in väsentliga summor till den gemensamma sektorn (som skola, dagis, sjukvård). SBAB har varit ledande aktör och pressat bostadskostnaderna. Detta har varit en avgörande del i ekonomins blomstring! Nordea kan, som alla andra företag tycks göra, hamna i utländska händer. Och när det gäller Telia Sonera hör ryska oligarkintressen spekulanterna. Ska ökända ryska oligarker verkligen styra Sveriges största kommunikationsbolag?

Det finns två lösningar på denna tragiska lek med våra pengar. En lösning är önskvärd, den andra kanske mer rimlig. Önskvärt är att hela högerregeringen avgår för att rädda det som räddas kan. Mer rimligt är att Odell med omedelbar verkan avgår.



Vem har råd med högerns bostadspolitik?

I den senaste rapporten om ungas boende konstaterar Hyresgästföreningen att det kommer behövas ytterligare 158 000 bostäder (hyresrätter, bostadsrätter och egnahem) för att tillfredställa efterfrågan från 245 000 20-27-åringar som saknar men som behöver en egen bostad. Andelen 20-27-åringar har en egen bostad har minskat med cirka 9 procent sedan 1997. Men kostnaderna är ett problem för många. 44 procent kan betala högst 3 600 kronor i månaden. Boendekostnaderna för unga vuxna har ökat i fast penningvärde sedan år 1997. Då betalade 71 procent högst 3 600 kronor i månaden, i år har den andelen sjunkit till 65 procent. För en student är det här en förödande utveckling.

Det skulle behövas ett större utbud av prisvärda bostäder. Och det nu!

Men vad gör då högeregeringen? Inget.

Så, ÖSSK efterlyser lite tankeverksamhet i minister Mats Odells bostadspolitik. För en student är viktigt att alla har råd med eget boende. Som ung människa är det omöjligt att bo ensam i en svindyr bostadsrätt.

Vi socialdemokrater har alltid månat om ett stort antal boendeformer och försvarar med kraft hyresrätterna. Mats Odell vill sälja dem! Vart ska vi studenter bo i framtiden? Har du råd med en bostadsrätt för hundratusentals kronor? Detta är ytterligare ett steg i regeringens cyniska politik mot oss studenter.

Vår uppmaning till dig Mats är att ge upp och vara rädd om hyresrätten - du kan själv behöva en efter valet 2010!

ÖSSK startar blogg.

Sent om sides har ÖSSK tagit klivit in cyberrymden och skapat en blogg. Vi har förstått att alla organisationer, föreningar, förbund värda namnet skall vara tillgänglig online. Så här är vi nu, med en egen blogg – förväntansfulla och exalterade!

Syftet med ÖSSK:s blogg är att på olika sätt stimulera debatten om de uppgifter och utmaningar arbetarrörelsen och samhället i stort står inför i dagens föränderliga samhälle. I synnerhet vill vi lyfta fram universitetsstudenters situation samt understryka behovet och vikten av en god utbildningspolitik. För att klara oss i världskonkurrensen och trygga framtidens sociala behov behöver vi en utbildat, nyfiken och kreativ befolkning.

Värderingarna om frihet, jämlikhet och demokrati är centrala för oss och hävdas med utgångspunkt i sakliga analyser av utvecklingen. Vi glömmer aldrig bort på vilken sida vi står – vi är röda!

Med utgångspunkt från våra värderingar tycker vi att utbildning är inte bara en absolut nödvändighet, det är också en rättighet till för alla – inte bara en elit. Vår ståndpunkt är lika enkel som självklar: Kunnande är grunden för framgång och demokrati. Demokratin och dess frihet är till för alla i samhället. Frihet med gemenskap för alla är så mycket bättre än frihet utan gemenskap för några!

Denna blogg har därför som mål att hålla en kritiskt granskande blick på högerregeringens neddragningar inom forskarvärlden, försämringar för studenter och strävan att åter igen göra utbildning till en klassfråga.

Inom Socialdemokratiska studentförbundet och ÖSSK har ett öppet förhållningssätt till den värld vi lever i - till politikens former och uttryckssätt. Vi låser inte fast oss i gamla arbetssätt och metoder. Därför kan du bli medlem på dina egna villkor. Att vädra våra åsikter och har högt till i tak är en viktig del av vårt ideal – så även på bloggen.

Bloggen kommer att användas som en typ av anslagstavla både för medlemmar och andra. Tips på aktiviteter, föreläsningar, kurser för oss här i Örebro blandas med debatt, tankar, åsikter och kommentarer angående aktuella händelser i den politiska världen.

Välkommen!